DISTRIBUIȚI
RT News

Referendumul din Ungaria în probleme de protecţia copiilor va avea loc probabil spre sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor, a afirmat joi în conferinţa de presă săptămânală şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a doua zi după ce acesta din urmă a anunţat organizarea unei consultări populare pe această temă, transmit Reuters şi MTI, potrivit agerpres.

Gergely Gulyas a precizat joi că lansarea referendumului reprezintă un răspuns la „atacul” venit săptămâna trecută de la Bruxelles din cauza noii legi din Ungaria privind protecţia copiilor, despre care instituţiile Uniunii Europene au afirmat că este discriminatorie împotriva comunităţii LGBTQ.


Citeşte şi: O luare de ostatici s-a încheiat după nouă ore şi cu o livrare mare de pizza

Este vorba de o „luptă a întregii Europe centrale, în care trebuie să arătăm că valorile, cultura şi identitatea regiunii fac parte din blocul comunitar în egală măsură cu cele ale Europei de vest”, a adăugat oficialul ungar, insistând că o UE de succes este „de neimaginat” fără coexistenţa acestora.

Şeful de cabinet al premierului ungar a mai spus în context că „pentru Ungaria există mai multe argumente în favoarea apartenenţei la Uniunea Europeană decât împotriva ei”. „Aderarea la UE a fost decizia corectă, a fost şi rămâne în interesul naţional al Ungariei”, a afirmat Gulyas, menţionând însă că Budapesta consideră că are dreptul să comenteze „regulile clubului” şi să ia propriile decizii, acolo unde nu a cedat autoritatea instituţiilor UE.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Panama

Ungaria este încă în discuţii cu Comisia Europeană în privinţa planului de redresare naţională şi încearcă să ajungă la un acord, dar guvernul va începe să pre-finanţeze proiecte de la bugetul naţional, a mai adăugat oficialul ungar.