DISTRIBUIȚI
captura YouTube

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat luni că va închide conducta prin care Kurdistanul irakian exportă petrol în Turcia şi pe pieţele globale, pentru a spori astfel presiunile asupra kurzilor din Irak, care votau în cadrul unui referendum cu privire la independenţă, relatează dpa. 

„Să vedem prin ce canale va livra petrolul guvernul regional din nordul Irakului sau cui şi unde îl va vinde”, a avertizat Erdogan în timpul unui colocviu organizat la Istanbul.


„Robinetul e la noi. O dată ce l-am închis, s-a terminat”, a declarat el.

Circa 550.000 din producţia de 600.000 barili pe zi de petrol a Kurdistanului irakian sunt exportaţi printr-un oleoduct cu ieşire în portul Ceyhan la Mediterana, în sudul Turciei.

Liderul turc a avertizat deja că Ankara ar putea impune sancţiuni Kurdistanului în legătură cu consultarea de luni, subliniind că Turcia consideră acest referendum drept o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale. Ankara se teme că independenţa kurzilor din Irak ar încuraja aspiraţiile secesioniste în rândul minorităţii kurde din Turcia, estimate la 8 milioane de oameni.

Mai devreme, tot luni, Erdogan a afirmat că Turcia va închide graniţa cu nordul Irakului şi nu a exclus o intervenţie militară în nordul ţării vecine.