DISTRIBUIȚI
BBC

Oraşul canadian Asbestos, situat în provincia Quebec, vrea să se desprindă de conotaţia negativă a numelui său, care înseamnă „azbest” în limba engleză, şi se va numi de acum înainte Val-des-Sources, a anunţat luni primarul localităţii, dezvăluind rezultatele unui referendum pe care îl consideră „istoric”, informează AFP, potrivit agerpres.

Istoria localităţii Asbestos, un oraş cu 6.700 de locuitori şi la 100 de kilometri distanţă de Montreal, este strâns legată de uriaşa mină de azbest Jeffrey, aflată în apropierea sa şi exploatată până în anul 2012. Municipalitatea doreşte schimbarea numelui oraşului, mai ales din raţiuni economice.


Citeşte şi: Canada sare de 200.000 de cazuri cu coronavirus

„Întrucât cuvântul ‘azbest’ nu are o conotaţie pozitivă, în special în comunităţile anglofone, el reprezintă o frână pentru voinţa oraşului de a dezvolta relaţii economice cu exteriorul”, a explicat municipalitatea locală în noiembrie 2019, anunţând decizia de a schimba denumirea oficială a oraşului.

Noul nume a fost dezvăluit în cadrul unei reuniuni extraordinare a consiliului municipal, difuzată în direct pe pagina de Facebook a municipalităţii.

„Nu doar că oraşul nostru îşi va schimba numele, însă noi am făcut acest lucru într-un fel unic”, a declarat primarul Hugues Grimard, evocând „un moment istoric”.
Săptămâna trecută, locuitorii din Asbestos cu vârsta de peste 14 ani au fost îndemnaţi să voteze şi să alcătuiască un clasament din şase propuneri în funcţie de preferinţe lor: Val-des-Sources, Azur-des-Cantons, Jeffrey-sur-le-Lac, Larochelle, Phenix şi Trois-Lacs.

Citeşte şi: Irlanda impune cele mai dure restricţii din toată Europa

Propunerile, primite de la rezidenţi, trebuiau să respecte mai multe criterii, inclusiv cel de a ilustra „istoria oraşului, dar fără o conotaţie directă cu azbestul”.

Noua denumire trebuia mai ales să fie „un nume dinamic şi unificator” şi să fie „de limbă franceză”.

Schimbarea va deveni efectivă în luna decembrie, după ce alegerea rezidenţilor va fi legiferată de autorităţile competente, speră primarul local.