DISTRIBUIȚI
Reuters

Dispoziţiile legislaţiei poloneze referitoare la reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme sunt contrare dreptului Uniunii Europene, a constatat avocatul general al Curţii de Justiţiei a UE (CJUE), Evgheni Tancev, în avizul său, notând că măsurile în litigiu încalcă principiile inamovibilităţii judecătorilor şi independenţei sistemului judiciar, relevă un comunicat dat publicităţii de instanţa de la Luxemburg, potrivit agerpres.

Potrivit legii menţionate, judecătorii în exerciţiu ai Curţii Supreme poloneze care au împlinit vârsta de 65 de ani înainte de data intrării în vigoare a legii sau cel târziu la 3 iulie 2018 trebuiau să se pensioneze la 4 iulie 2018, în afară de cazul în care prezentaseră, înainte de 3 mai 2018, o autorizare din partea preşedintelui Poloniei de prelungire a funcţiei judiciare active a acestora la Curtea Supremă.


Citește și: Brexitul a fost AMÂNAT până la sfârșitul lui octombrie

La 2 octombrie 2018, Comisia Europeană a introdus o acţiune la CJUE, apreciind că, pe de o parte, prin reducerea vârstei de pensionare şi prin aplicarea acesteia judecătorilor numiţi la Curtea Supremă până la 3 aprilie 2018 şi, pe de altă parte, prin acordarea preşedintelui a puterii discreţionare de a prelungi funcţia judiciară activă a judecătorilor, Polonia a încălcat dreptul Uniunii.

La 15 noiembrie 2018, preşedintele Curţii a admis cererea Comisiei de soluţionare a acestei cauze potrivit procedurii accelerate. În plus, în aşteptarea hotărârii CJUE, Comisia a solicitat acesteia, în cadrul unei proceduri de măsuri provizorii, să oblige Polonia să suspende aplicarea dispoziţiilor privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme.

Citește și: Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a fost ARESTAT

În avizul emis joi, avocatul general concluzionează că măsurile în litigiu încalcă cerinţele independenţei sistemului judiciar, întrucât sunt susceptibile să expună Curtea Supremă şi judecătorii săi la intervenţii externe şi la presiuni exercitate de preşedintele republicii.

Avizele avocatului general nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justiţie, dar sunt în general urmate de magistraţii acesteia.