DISTRIBUIȚI
AP

Un senator republican, David Perdue (foto), a blocat joi adoptarea în Senatul american a unei rezoluţii recunoscând genocidul armean, după ce Camera Reprezentanţilor l-a recunoscut formal cu o majoritate zdrobitoare,notează AFP, potrivit agerpres.

A fost a doua oară când un parlamentar republican a împiedicat adoptarea definitivă în Congres a acestui text, al cărui vot din Cameră la sfârşitul lui octombrie a provocat furia Turciei.


Citește și: Noul ministru interimar al securităţii interne american insistă pentru construcția ZIDULUI

„Adoptarea sa astăzi ar sabota angajamentul administraţiei (americane) de a depăşi provocările reale din relaţiile noastre bilaterale cu Turcia”, a declarat senatorul republican pentru a-şi justifica opoziţia.

Din acest motiv, el a blocat tentativa de a se adopta această rezoluţie printr-o procedură accelerată necesitând unanimitatea în Senat.

Senatorul democrat Robert Mendez, care a cerut un vot unanim, a afirmat că va insista.

„Se pare că apare mereu un motiv pentru care nu este momentul oportun”, a acuzat el. „Mi se pare incredibil că cea mai mare putere din lume să nu poată exprima adevărul în privinţa istoriei”, a subliniat Robert Mendez.

Fostul candidat la primarele republicane Ted Cruz s-a arătat favorabil adoptării acestui text. „America nu poate păstra tăcerea în faţa atrocităţilor”, a declarat el.

Citește și: Turcia trebuie ‘să scape’ de rachetele rusești, dacă vrea o ‘împăcare’ cu SUA

Senatorii vor putea solicita din nou un vot unanim dacă rezoluţia nu va fi supusă votului printr-o procedură clasică de liderul majorităţii republicane, Mitch McConnell.

Potrivit armenilor, masacrele comise asupra naţiunii lor de către turci în Primul Război Mondial în perioada de sfârşit a Imperiului Otoman au provocat peste un milion şi jumătate de victime, calificând prin urmare acele masacre drept genocid. Turcia a recunoscut existenţa a numai 500.000 de victime, dar nu ca urmare a unei campanii de exterminare în masă, ci doar din cauza războiului în care Imperiul Otoman şi armenii s-au găsit fiecare într-unul din cele două blocuri militare adverse, autorităţile de la Ankara respingând astfel termenul de genocid.