DISTRIBUIȚI
mojeNovosti.com

Un total de 61.619 omucideri au fost înregistrate în Brazilia în anul 2016, adică o medie de şapte pe oră, un trist record ce reflectă atât creşterea violenţei forţelor de ordine, cât şi a numărului agenţilor de poliţie ucişi, conform unui raport publicat luni, citat de AFP. 

Cea de 11-a ediţie a Anuarului brazilian de securitate publică indică totodată că anul trecut rata asasinatelor a fost de 29,9 la o sută de mii de locuitori, o cifră mult superioară celei de 10 la suta de mii de locuitori, considerată de ONU drept pragul violenţei endemice.


În 2015, această rată era de 28,8, cu un total de 58.870 omucideri, în această ţară cu peste 200 de milioane de locuitori.

Forumul brazilian pentru Securitate Publică, organizaţia nonguvernamentală care realizează anual acest raport de referinţă, arată că, în medie, peste 11 persoane pe zi au fost omorâte în 2016 în timpul incursiunilor poliţiei braziliene, dintre care aproape un sfert într-un singur stat, Rio de Janeiro, confruntat cu o explozie de violenţă de la sfârşitul Jocurilor Olimpice de anul trecut.

În total, 925 de oameni au fost ucişi de forţele de ordine la Rio de Janeiro în 2016, o creştere de 43% în raport cu 2015.

Acelaşi stat deţine de asemenea recordul în ce priveşte numărul de poliţişti ucişi în 2016: 132, dintre care 40 în timpul orelor de program.

ONG citată subliniază că această creştere s-a produs pe fondul reducerii de către guvern a bugetului de securitate.

În Rio, afectat de o gravă criză financiară, funcţionarii publici rămân adesea cu salariile neplătite timp de mai multe luni, inclusiv poliţiştii.