DISTRIBUIȚI
ziare.com

Consiliul Naţional, principala cameră a Parlamentului Elveţiei, va fi format în proporţie de 42% din femei, o cifră record stabilită în urma alegerilor de duminică, a informat luni Oficiul Federal de Statistică după aflarea rezultatelor definitive, transmite EFE, potrivit agerpres.

Cifra, deja aşteptată deoarece procentajul femeilor care au candidat în aceste alegeri a depăşit în premieră 40%, reprezintă o creştere de 20 de mandate pentru femeile parlamentar în raport cu legislatura anterioară.


Citește și: Șapte morți în revoltele din Chile! Președintele declară țara în RĂZBOI

Trei partide cu importantă prezenţă parlamentară vor avea mai multe femei decât bărbaţi în această cameră: socialiştii (63,2% femei), Verzii (60,7%) şi Verzii Liberali (52,9%), în timp ce formaţiunea cea mai votată, conservatorii din Uniunea Democratică de Centru, va avea o reprezentare feminină de numai 24,5%.

În Elveţia, femeile nu au putut vota şi nici candida până la alegerile din 1971, reuşind atunci o prezenţă în parlament de doar 5%.

Oficiul de Statistică a comunicat luni că participarea la scrutin a fost de 45,1% (cu 3,4% mai puţin decât în 2015), procent obişnuit într-o ţară în care din 1975 votează mai puţin de 50% dintre alegători.

Într-unul din cantoanele ţării, Schaffhausen, prezenţa la vot este obligatorie, dar nerespectarea acestei reglementări se pedepseşte numai cu o mică amendă de 6 franci elveţieni (5,4 euro).

Citește și: Berlinul critică dur Ankara: Ofensiva turcă din nordul Siriei încalcă dreptul internaţional

EFE notează şi puternica ascensiune la scrutinul de duminică a partidelor ecologiste, reflectând o mai mare preocupare socială pentru schimbările climatice, ceea ce a făcut ca Verzii de stânga să-şi mărească numărul de mandate de la 11 la 28 şi să devină a patra forţă politică naţională, cu aspiraţii de intrare în guvern.

În cantonul Geneva, unul dintre cele mai importante, acesta a fost chiar partidul cel mai votat, obţinând 24,6% din voturi şi fiind singura formaţiune care va trimite trei reprezentanţi cantonali în parlamentul naţional.

Inclusiv Verzii Liberali au reuşit o creştere puternică la aceste alegeri, trecând de la şapte mandate în 2015 la 16 în prezent.