DISTRIBUIȚI
The Telegraph

Departamentul de Stat american a oferit joi cinci milioane de dolari pentru oricine va ajuta la localizarea unui lider al talibanilor pakistanezi implicat în tentativa de atentat cu maşină-capcană din Times Square, în 2010 la New York, şi în diferite atacuri sângeroase din Pakistan, informează vineri AFP, potrivit agerpres.

Washingtonul oferă ‘recompense pentru informaţii care vor duce la reperarea sau localizarea a trei lideri-cheie asociaţi cu organizaţia teroristă Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) şi grupărilor sale afiliate’, precizează un comunicat al Departamentului de Stat.


Citeşte şi: Reacții internaționale dure după ce președintele Donald Trump a impus taxe pentru importurile de oțel și aluminiu

Diplomaţia americană oferă astfel cinci milioane de dolari pentru informaţii cu privire la Maulana Fazullah, lider al TTP, mişcarea talibană pakistaneză.

Departamentul de Stat oferă, de asemenea, până la trei milioane de dolari pentru informaţii cu privire la fiecare dintre liderii celor două grupări asociate TTP: Abdul Wali, de la organizaţia Jamaat-ul-Ahrar, şi Mangal Bagh, de la Laskar-e-Islam.

Potrivit diplomaţiei americane, TTP este ‘în strânsă alianţă cu Al-Qaida’, iar cei trei bărbaţi prezintă o ameninţare la adresa securităţii SUA.

Potrivit oficialilor americani, TTP a furnizat astfel explozivi lui Faisal Shahzad, care a eşuat în tentativa lui de atac cu maşină-capcană în Times Square, în mai 2010.

Gruparea a revendicat masacrarea a peste 150 de oameni în 2014, într-o şcoală din oraşul Peshawar, în Pakistan.

Citeşte şi: Donald Trump acceptă o întâlnire cu Kim Jong Un, susţine Seulul şi confirmă Casa Albă

Mişcarea talibană TTP este de asemenea responsabilă de atacul împotriva Malalei Yousafzai, din 2012, devenită de atunci simbolul luptei pentru acces al tinerelor fete la educaţie.

Într-un alt comunicat difuzat joi, Departamentul de Stat adaugă doi membri ai grupării extremiste shebab din Kenya pe lista sa neagră a ‘teroriştilor’: Ahmad Iman Ali şi Abdifatah Abubakar Abdi.