DISTRIBUIȚI
captura YouTube

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, primul şef de stat turc care vizitează Grecia în ultimii 65 de ani, şi premierul elen Alexis Tsipras şi-au exprimat joi voinţa de a atenua diferendele istorice între ţările lor şi de a continua cooperarea în materie de migraţie şi de economie, relatează AFP, conform agerpres .

‘Vă invit să deschidem împreună un nou capitol în relaţiile greco-turce, care nu va fi bazat pe provocări (…) ci pe construirea unei punţi între cele două ţări’, a declarat Tsipras în conferinţa de presă care a urmat celor aproape două ore de discuţii.


A nu da curs acestei propuneri ar avea repercusiuni ‘nu doar asupra relaţiilor greco-turce, dar şi asupra relaţiilor între Turcia şi Europa’, a atras el atenţia.

Cele două state cooperează strâns în urma acordului încheiat în martie 2016 de Ankara cu UE şi care a redus considerabil numărul migranţilor care sosesc în Grecia având ca punct de plecare litoralul turcesc.

Citește și : Germania a expulzat 27 de refugiaţi afgani

În ce-l priveşte, Erdogan a criticat încă o dată faptul că ‘promisiunile Uniunii Europene în materie (de ajutor) economic nu sunt încă realizate (…) în timp ce noi ne respectăm angajamentele’ ce decurg din acord.

Miercuri seară, un interviu acordat de preşedintele turc televiziunii elene Skai, în care cerea ‘revizuirea Tratatului de la Lausanne din 1923’, care reglementează frontiere în Europa şi în Orientul Mijlociu, a provocat nemulţumire la Atena. ‘E nevoie de o aducere la zi, în acest tratat există probleme în suspensie şi chestiuni de neînţeles, a fost semnat cum 94 de ani’, a reiterat Erdogan la sosirea la întrevederea cu preşedintele grec Prokopis Pavlopoulos. ‘Tratatul nu este negociabil, nu are nevoie de revizuire, nici de aducere la zi’, a replicat ferm Pavlopoulos.

În cele din urmă, toată lumea şi-a arătat voinţa de a face relaţiile să avanseze, Erdogan explicând, în conferinţa de presă comună cu Tspiras, că Turcia ‘nu râvneşte la integritatea teritorială a niciunei ţări’, şi anunţând că părţile ‘vor relansa dialogul privitor la construirea măsurilor de încredere în Marea Egee’.

La rândul său, Tsipras a subliniat că ‘vizita preşedintelui turc intervine într-un moment în care ne confruntăm cu provocări în regiunea noastră, cu criza din Siria (…), tensiuni între Turcia şi UE, şi trebuie construit un dialog’.

‘Trebuie văzută jumătatea plină a paharului’, a convenit în cele din urmă Erdogan, subliniind necesitatea continuării dialogului pentru găsirea de soluţii la problemele cele mai spinoase: chestiunea cipriotă şi delimitarea platoului continental în Marea Egee.

Preşedintele turc a regretat totuşi că drepturile minorităţii musulmane de 120.000 de persoane din Tracia, regiune din nord-vestul Greciei, ‘nu sunt respectate conform Tratatului de la Lausanne’, indicând spre faptul că Atena continuă să numească muftii, ‘nelăsând minoritatea să facă acest lucru’.

Erdogan, care a mai vizitat Grecia în 2004 şi 2010, în calitate de prim-ministru, se va deplasa vineri în Tracia.