DISTRIBUIȚI

Oficialii americani afirmă că un trio de tentative de asasinat care au vizat oficiali pro-ruşi în ultimele două săptămâni sugerează o mişcare de rezistenţă în plină expansiune împotriva autorităţilor pro-ruse care ocupă părţi din sudul Ucrainei, potrivit CNN , scrie news.ro

Deşi până acum sunt doar câteva incidente izolate în oraşul Kherson, oficialii americani spun că rezistenţa ar putea să se dezvolte într-o contrainsurgenţă mai largă care ar reprezenta o provocare semnificativă pentru capacitatea Rusiei de a controla teritoriile nou capturate în întreaga Ucraină.
Kremlinul „se confruntă cu o activitate partizană în creştere în sudul Ucrainei”, a declarat miercuri Avril Haines, director al serviciilor naţionale de informaţii, în timpul unei conferinţe la Washington DC.
SUA consideră că Rusia nu are suficiente forţe în Kherson pentru a ocupa şi controla efectiv regiunea, a declarat un oficial american, mai ales după ce şi-a retras forţele din zonă pentru lupta din est în Donbas.
Un alt oficial american a declarat pentru CNN că această mişcare ar fi putut oferi partizanilor ucraineni o fereastră în care să atace oficialii ruşi instalaţi la nivel local.
Ucraina a efectuat, de asemenea, contraatacuri limitate în apropiere de Kherson, punând şi mai mult la încercare forţele ruseşti.
Regiunea este critică pentru menţinerea Rusiei pe coasta ucraineană a Mării Negre şi controlează accesul la peninsula Crimeea. Nu este clar câte forţe ruseşti se află în Kherson sau în apropiere, dar o ocupaţie împotriva unei populaţii locale ostile necesită mult mai mulţi soldaţi decât o ocupare paşnică a unui teritoriu.