DISTRIBUIȚI

Rebelii hutu din Forţele democratice de eliberare a Rwandei (FDLR) au negat că ar fi autorii atacului de luni în care şi-a pierdut viaţa ambasadorul Italiei în Republica Democratică Congo, în estul acestei ţări, ei arătând spre responsabilitatea armatelor congoleză şi rwandeză, transmite AFP, potrivit agerpres.

Autorităţile de la Kinshasa au acuzat luni FDLR, instalate în estul RD Congo, că sunt responsabile de atacul, descris ca ‘terorist’ de preşedintele congolez Félix Tshisekedi, în care au murit ambasadorul Luca Attanasio, garda sa de corp italiană, Vittorio Iacovacci, şi un şofer congolez al Programului Alimentar Mondial (PAM), Mustapha Milambo.


Vezi şi: NASA publică filmarea cu coborârea lui Perseverance pe Marte

Într-un comunicat intrat marţi în posesia AFP, FDLR neagă că ar fi fost ‘implicate în atacul din care a rezultat moartea ambasadorului italian şi cer autorităţilor congoleze şi MONUSCO (Misiunea ONU în RDC) să facă întreaga lumină cu privire la responsabilităţile pentru acest asasinat mârşav, în loc să recurgă la acuzaţii pripite’.

Potrivit rebelilor rwandezi, ‘convoiul ambasadorului a fost atacat în zona zisă a ”celor trei antene”, aproape de Goma, la frontiera cu Rwanda, nu departe de o poziţie a FARDC (Forţele armate ale RDC) şi a Forţelor rwandeze de apărare’ (armata rwandeză).

‘Responsabilităţile acestui asasinat mârşav trebuie căutate în rândurile acestor două armate’, acuză la rândul lor FDLR.

Drumul naţional 2, unde a fost atacat convoiul, urmează de foarte aproape graniţa rwandeză, într-o zonă montană şi cu pădure deasă, unde frontierele nu sunt etanşe.

Citeşte şi: Soţia lui ‘El Chapo’ a fost arestată pentru trafic de droguri

Autorităţile congoleze şi rwandeze neagă sistematic orice prezenţă de trupe rwandeze pe teritorul RDC.

Un expert al Barometrului de securitate din Kivu a explicat pentru AFP că ‘FDLR sunt în proximitatea locului unde s-a produs atacul. Ţine de domeniul posibilului ca aceşti rebeli rwandezi să fie responsabili de atac’, a opinat el.