DISTRIBUIȚI
safety4sea.com

Liderul Comisiei privind situația prizonierilor din cadrul mișcării houthi, Abdul Qader al-Murtada, a propus Guvernului din Yemen începerea implementării acordului referitor la schimbul de prizonieri, prin eliberarea a 350 de deținuți, conform postului TV al-Masirah, citat de Reuters, potrivit mediafax.

Reprezentantul mișcării rebele houthi, responsabil de comisia pentru prizonieri, Abdul Qader al-Murtada, a anunțat, printr-o declarație pentru postul de televiziune al-Masirah TV, că vor elibera luni 350 de prizonieri din rândul susținătorilor Guvernului, sprijinit de Arabia Saudită și de statele occidentale, ca semn al voinței acestora de a implementa prevederile acordului privind schimbul de prizonieri, discutat în cadrul sesiunii din Suedia, în decembrie.


Citește și: O mașină cu numere de Belgia a fost folosită într-un atac armat din Rotterdam

Negocierile privind schimbul reciproc de prizonieri, desfășurate sub auspiciile Națiunilor Unite, au stagnat din cauza lipsei unui consens între cele două părți implicate în proces. Conform acordului, cele două enitități aflate în opoziție, coaliția guvernamentală recunoscută de ONU și mișcarea insurgentă houthi, vor face un schimb reciproc de prizonieri, în număr de aproximativ 7000 pentru fiecare dintre cele două părți, în vederea concilierii interne.

Propunerea venită din partea oficialului mișcării houthi constă în începerea implementării acestui acord, asumând eliberarea unui număr de 350 de prizonieri, dintre care trei de origine saudită: „Inițiativa noastră ne demonstrează credibilitatea în implementarea acordului din Suedia și solicităm celeilalte părți să ia măsuri similare. Cei 350 de prizonieri…sunt incluși în lista de prizonieri a acordului din Suedia”, a declarat Abdul Qader al-Murtada.

Citește și: Incendiu puternic la o fabrică din China. 19 oameni au murit!

Războiul civil din Yemen a început în 2015, între insurgenţii houthi, susținuți de Iran, şi forţele loiale Administraţiei, conduse de Abdrabbuh Mansur Hadi. Coaliţia coordonată de Arabia Saudită efectuează bombardamente împotriva rebelilor. Războiul din Yemen a provocat una dintre cele mai grave crize umanitare din ultima perioadă. În cei aproape patru ani de conflict, mii de persoane au fost ucise și milioane de locuitori ai țării se confruntă cu foametea.