DISTRIBUIȚI
Houthi fighters patrol a road where followers ofthe Houthi movement are demonstrating to show support to the Houthi movement in Sanaa January 23, 2015. Yemen drifted deeper into political limbo on Friday after President Abd-Rabbu Mansour Hadi resigned in exasperation at a Houthi rebel takeover of the country, a move that appeared to catch the Iran-backed group off balance. Hadi, a former general, blamed the Houthis' control of the capital Sanaa for impeding his attempt to steer Yemen toward stability after years of turmoil and tribal unrest, deepening poverty and U.S. drone strikes on Islamist militants. REUTERS/Khaled Abdullah (YEMEN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS MILITARY) - GM1EB1N1TEK01

Rebelii houthi, care controlează o parte din Yemen, s-au angajat, printr-un ‘plan de acţiune’ semnat cu ONU, să înceteze recrutarea de copii în rândurile lor, într-un moment în care în ţară este în vigoare un rar armistiţiu, informează AFP, potrivit agerpres.

Rebelii, susţinuţi de Iran şi aflaţi de şapte ani în război cu forţele guvernamentale sprijinite de Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, sunt acuzaţi de ONG-uri că recurg la copii-soldaţi în acest conflict care distruge una din cele mai sărace ţări din lume.


‘Houthi au semnat un plan de acţiune cu Naţiunile Unite pentru a pune capăt şi a preveni recrutarea şi utilizarea de copii în conflictele armate’, a anunţat ONU într-un comunicat emis săptămâna trecută.

Acordul mai are ca scop să împiedice ‘uciderea şi mutilarea de copii, atacurile împotriva şcolilor şi spitalelor, precum şi alte încălcări grave’, afirmă comunicatul.

Potrivit ONU, planul de acţiune a fost semnat la începutul armistiţiului, intrat în vigoare la 2 aprilie, în prima zi a Ramadanului, luna sfântă a postului musulman.

‘Acest angajament nou al houthi este un pas pozitiv şi încurajator. Planul de acţiune trebuie pus integral în aplicare şi să ducă la acţiuni concrete pentru ameliorarea protecţiei copiilor în Yemen’, a declarat Virginia Gamba, emisarul şef al ONU pentru apărarea copiilor în ţările în conflict.

Houthi controlează o mare parte din nord-vestul Yemenului, inclusiv capitala Sanaa cucerită în 2014.

Citeşte şi: Zelenski anunţă începutul ofensivei ruse în estului Ucrainei – Black News

Conform Naţiunilor Unite, mai mult de 10.200 de copii au fost ucişi sau mutilaţi, iar alţi aproape 3.500 au fost recrutaţi şi folosiţi de la începutul conflictului care a aruncat Yemenul într-una din cele mai grave tragedii umanitare din lume.

În total, războiul a făcut sute de mii de morţi şi milioane de refugiaţi, în vreme ce o mare parte a populaţiei, printre care mulţi copii, se află în situaţie de foame acută.