DISTRIBUIȚI
Reuters

Rebelii houthi din Yemen au respins joi armistiţiul decretat de coaliţia condusă de Arabia Saudită, apreciind că este o „manevră” această iniţiativă prezentată de Riad ca urmărind să oprească răspândirea noului coronavirus, notează AFP, potrivit agerpres.

Statele Unite au salutat încetarea focului şi au lansat un apel rebelilor să se alăture acestui armistiţiu.


Citeşte şi: Un bebeluş din Filipine a murit de coronavirus

Coaliţia, care sprijină din 2015 guvernul yemenit în faţa rebelilor, a făcut cunoscut că armistiţiul unilateral intră în vigoare joi la orele 09.00 GMT. Ea susţine că încetarea focului, pe o perioadă de două săptămâni, ar putea fi prelungită şi deschide calea spre o soluţie mai largă a conflictului care face victime de peste cinci ani.

Un purtător de cuvânt al rebelilor, care controlează capitala Sanaa şi alte regiuni ale ţării, a acuzat însă joi coaliţia că a încălcat armistiţiul după intrarea sa în vigoare.

„Agresiunea nu a încetat (…) şi până în acest moment sunt zeci de lovituri aeriene care continuă”, a declarat în cursul serii Mohammed Abdelsalam la postul Al Jazeera.

„Considerăm că acest armistiţiu este o manevră politică şi mediatică” pentru a îmbunătăţi imaginea coaliţiei „în acest moment critic în care lumea se confruntă cu o pandemie”, a adăugat el.

Citeşte şi: Mai marii Europei au hotărât un plan de susţinere de 500 de miliarde de euro

Mai devreme, Yasser Al-Houri, secretarul general al Consiliului politic, o înaltă instanţă de conducere a rebelilor, afirmase că anunţul saudit vizează „să eludeze” un plan de pace în cinci puncte prezentat emisarului Naţiunilor Unite Martin Griffiths de rebelii houthi înainte de anunţul încetării focului.

În acest document publicat de rebeli, houthi cer retragerea trupelor străine din Yemen şi ridicarea blocadei impuse de coaliţie asupra porturilor şi spaţiului aerian al ţării.

Ei mai doresc ca pentru următorul deceniu salariile funcţionarilor să fie plătite de coaliţie, care să finanţeze şi reconstrucţia, în special a clădirilor distruse în cursul loviturilor aeriene.