DISTRIBUIȚI
REUTERS

Rebelii houthi din Yemen au lansat luni rachete balistice spre Emiratele Arabe Unite, unde au fost interceptate, şi spre Arabia Saudită, unde două persoane au fost rănite, ridicând la un nou nivel atacurile împotriva celor doi adversari, relatează AFP, potrivit agerpres.

Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite fac parte dintr-o coaliţie care intervine din 2015 în Yemenul sfâşiat de război pentru a oferi sprijin militar guvernului împotriva rebelilor houthi care sunt susţinuţi de Iran, principalul rival regional al regatului saudit.


Citește și : Beijingul se aşteaptă la poluare atmosferică în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă

Cele trei ţări sunt situate în Peninsula Arabică. Yemenul se învecinează cu Arabia Saudită, iar capitala Emiratelor, Abu Dhabi, se află la aproximativ 1.500 de kilometri de Sana’a, capitala yemenită controlată de rebelii houthi.

Riadul şi Abu Dhabi au condamnat luni atacurile revendicate de rebeli, lansate la interval de câteva ore.

Acestea intervin după ce vineri un raid aerian atribuit coaliţiei asupra unei închisori din Saada, un bastion houthi din nordul Yemenului, a ucis cel puţin 70 de persoane. Coaliţia a negat orice responsabilitate pentru lovitura asupra închisorii.

Rebelii au promis să intensifice atacurile şi au declarat că ar putea viza instituţiile militare şi economice ale Emiratelor Arabe Unite dacă acestea îşi continuă „ingerinţa” în Yemen.

Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită solicită SUA să îi repună pe rebeli pe lista americană a organizaţiilor teroriste, de pe care au fost scoşi anul trecut pentru a evita complicarea activităţii lucrătorilor umanitari din Yemen.

Înmulţirea atacurilor houthi împotriva Emiratelor, o ţară bogată din Golf care îşi menţine reputaţia de oază de pace în Orientul Mijlociu, deschide o nouă pagină în războiul din Yemen, început în 2014.

În cei peste şapte ani de război, toate părţile implicate în conflict au fost acuzate de „crime de război” de către experţi ONU. Învinuită de multiple „gafe”, coaliţia a recunoscut „erori”, dar îi acuză pe rebeli că folosesc civilii ca scuturi umane.

Citește și : Exerciţiile navale ruseşti în vecinătatea Irlandei ‘nu sunt binevenite’

De mai mulţi ani, ONU încearcă în zadar să pună capăt acestui conflict devastator care, potrivit organizaţiei, a ucis 377.000 de persoane şi a împins o populaţie de 30 de milioane de locuitori în pragul foametei în Yemen, cea mai săracă ţară din Peninsula Arabică.

Iranul neagă furnizarea de arme către houthi, aşa cum au acuzat saudiţii şi americanii.