DISTRIBUIȚI
aawsat.com

Rebelii Houthi au făcut apel Organizației Națiunilor Unite să impună coaliției conduse de Arabia Saudită să implementeze un acord de pace în Yemen, a transmis postul de televiziune al-Masirah, citat de Reuters, potrivit mediafax.

Mișcarea Houthi a transmis că „pașii unilaterali făcuți arată determinarea de implementare a unui acord și obținerea păcii”.


Citește și : Preşedintele iranian face apel la unitate pentru a combate presiunea provocată de sancțiunile impuse de SUA

Rebelii houthi din Yemen au anunțat sâmbătă că au început retragerea din trei porturi-cheie ale țării, in conformitate cu un acord semnat în decembrie la Stockholm. Decizia rebelilor este un prim pas pentru dezamorsarea conflictului din Yemen, care a început acum patru ani, notează analiștii.

Misiunea ONU în Yemen va monitoriza retragerea rebelilor, potrivit unui comunicat al Națiunilor Unite, care precizează că acest prim pas trebuie urmat de „acțiuni asumate, transparente și susținute ale celor două părți pentru îndeplinirea obligațiilor ce le revin”.

Organizațiile umanitare au făcut în repetate rânduri apel la cele două părți să înceteze luptele în zona portului Hodeida, cel mai mare din țară, pentru ca acesta să poată fi utilizat pentru livrarea de ajutoare umanitare populației. Aproximativ zece milioane de persoane din Yemen depind de ajutorul umanitar oferit de Programul Alimentar Mondial, o agenție a ONU.

Citește și : Palestinienii cer eliminarea imaginilor în care apare Ierusalimul din videoclipurile promoţionale ale Eurovisionului