DISTRIBUIȚI
Reuters

Rebelii houthi din Yemen, care sunt susţinuţi de Iran, au început sâmbătă să se retragă din trei porturi principale din provincia Hodeida (vest), de la Marea Roşie, în baza unui acord de pace mediat de ONU în decembrie 2018, potrivit unui oficial local, citat de agenţia DPA, scrie agerpres.

”Gruparea houthi a început să-şi retragă forţele din porturile Hodeida, Salif şi Ras Issa, sub supervizarea observatorilor Organizaţiei Naţiunilor Unite”, a declarat oficialul din cadrul consiliului local din Hodeida, sub protecţia anonimatului.


Citește și : Trump, despre recentele exerciții cu rachete efectuate de Phenian: ‘Nu consider deloc asta un abuz de încredere’

”Retragerea va continua mai multe zile şi face parte din cadrul aplicării acordului de la Stockholm”, a adăugat el, fără alte detalii.

Pe 13 decembrie 2018, guvernul yemenit, susţinut de Arabia Saudită, şi rebelii houthi au ajuns la un acord privind provincia Hodeida la negocierile sub egida ONU din Suedia. Acordul include o încetare a focului în Hodeida şi retragerea combatanţilor.

Potrivit AFP, un şef al rebelilor houthi, Mohammed Ali al-Houthi, a confirmat pe Twitter intenţia insurgenţilor de a se retrage începând de sâmbătă din porturile Hodeida, Salif şi Ras Issa, de la Marea Roşie. El a explicat că ”retragerea unilaterală” a rebelilor survine din cauza ”refuzului” coaliţiei proguvernamentale, susţinută de către Ryad, de a aplica acordul încheiat în Suedia.

Mohammed Ali al-Houthi a pus în cauză îndeosebi Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, pe care le califică drept ”ţări ale agresiunii”.

Citește și : Trump începe procesul de impunere de taxe vamale suplimentare pentru toate importurile din China