DISTRIBUIȚI
aawsat.com

Rebelii din Yemen au început sâmbătă să se retragă din portul Hodeida, un oraş-cheie din vestul ţării, punându-se astfel în aplicare un acord încheiat cu puterea la începutul lunii decembrie, a anunţat un oficial al ONU, potrivit AFP, scrie agerpres.

Oficialul a precizat, sub protecţia anonimatului, că rebelii houthi au început să părăsească portul începând cu miezul nopţii.


Citește și : Un copil și un adult au murit în explozia unei bombe în sud-estul Afganistanului

Rebelii houthi au început „prima fază a redesfăşurării lor din portul Hodeiba”, a confirmat un responsabil al rebelilor, citat de agenţia de presă Saba, controlată de houthi.

Potrivit unui corespondent al AFP la faţa locului, rebelii houthi au organizat chiar o ceremonie cu această ocazie.

Acordul mediat de ONU şi încheiat în Suedia prevede un armistiţiu care a intrat în vigoare la 18 decembrie la Hodeida, principalul front al conflictului şi punct de intrare pentru cele mai importante importuri ale ţării şi pentru ajutoarele umanitare.

Citește și : Aviaţia militară israeliană a atacat o poziţie a Hamas după un tir dinspre Gaza

Oraşul este controlat din 2014 de rebelii houthi, împotriva cărora forţele guvernamentale au desfăşurat o ofensivă în încercarea de a prelua din nou portul.

Războiul din Yemen a făcut cel puţin 10.000 de morţi din 2015 şi a provocat cea mai mare criză umanitară din lume, conform ONU.