DISTRIBUIȚI

Reasumarea angajamentului faţă de spiritul şi principiile fundamentale ale Convenţiei privind privind statutul refugiaţilor, semnată în 1951 la Geneva, este mai urgentă astăzi decât oricând, declară UNHCR, Agenţia ONU pentru refugiaţi, miercuri, când se marchează cea de a 70-a aniversare a a acestui tratat internaţional cheie, informează UNHCR România pe site-ul său, potrivit agerpres

„Convenţia continuă să protejeze drepturile refugiaţilor din toată lumea”, declară Filippo Grandi, Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi. „Datorită Convenţiei, milioane de vieţi au fost salvate. Sunt şaptezeci de ani de când a fost elaborată şi este crucial pentru comunitatea internaţională să apere principiile acesteia”.


Citește și : Bilanţul inundaţiilor din centrul Chinei creşte la 71 de morţi

Acesta şi-a exprimat îngrijorarea privind recentele tentative ale anumitor guverne de a nu lua în seama sau de a ocoli principiile Convenţiei, de la expulzări şi blocări ale refugiaţilor şi solicitanţilor de azil la frontierele terestre şi maritime, până la propuneri de transfer forţat al acestora în ţări terţe pentru gestionare fără măsuri de siguranţă şi protecţie adecvate.

Grandi a declarat că tratatul a fost o componentă crucială a drepturilor umane internaţionale şi a rămas la fel de relevant în prezent ca atunci când a fost elaborat şi agreat.

„Limbajul Convenţiei este clar cu privire la drepturile refugiaţilor şi aceasta rămâne aplicabilă în contextul unor provocări şi urgenţe contemporane şi fără precedent, precum pandemia COVID-19”, a declarat Grandi.

Grandi a subliniat nevoia comunităţii internaţionale de a susţine principiile cheie privind protecţia refugiaţilor descrise în Convenţie, inclusiv dreptul unei persoane care fuge de persecutare pentru a nu fi trimisă înapoi pe drumul spre vătămare sau pericol.

Cea de-a 70-a aniversare a Convenţiei privind statutul refugiaţilor vine doar la câteva luni după ce UNHCR a bifat şapte decenii de la apariţia organizaţiei globale pentru protecţia persoanelor strămutate forţat.

Citește și : Navalnîi le cere simpatizanţilor săi să se mobilizeze după blocarea celor 49 de site-uri legate de mişcarea sa

UNHCR face apel către toate statele pentru a pune în vigoare principiile legii privind refugiaţii, inclusiv ale Convenţiei din 1951 prin implementarea legislaţiei, stabilirea de instituţii şi adoptarea de politici şi practici ce reflectă prevederile acesteia. Aceasta mai încurajează ţările care nu sunt state participante să adere la Convenţie, lucru pe care într-adevăr acestea continuă să-l facă, cea mai recentă ţară semnatară fiind Sudanul de Sud, în 2018.

Principiile Convenţiei au fost reafirmate în decembrie 2018 prin Pactul Global privind statutul refugiaţilor, un plan pentru o împărţire mai previzibilă şi mai echitabilă a responsabilităţii. Atât Convenţia cât şi Pactul recunosc faptul că o soluţie sustenabilă privind situaţia refugiaţilor nu poate fi obţinută fără colaborare internaţională.