DISTRIBUIȚI
United with Israel

Emiratele Arabe Unite (EAU) au făcut o ”imensă greşeală” prin acordul de normalizare a relaţiilor cu Israelul, a declarat sâmbătă preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, într-un discurs în care a acuzat EAU de trădare, potrivit Reuters, scrie agerpres.

Acordul dintre EAU şi Israel, anunţat joi şi la încheierea căruia a contribuit de asemenea preşedintele american Donald Trump, este văzut drept o modalitate de consolidare a opoziţiei regionale faţă de Iran.


Citește și : Peste 260 de români care lucrează în Germania la o fabrică de conserve, testați pozitiv pentru COVID-19

Într-un discurs televizat, preşedintele Rouhani a avertizat EAU să nu permită Israelului să-şi creeze un ”avanpost în regiune”. ”Ei (EAU) trebuie să fie atenţi. Au comis o imensă greşeală, un act de trădare. Sperăm că-şi vor da seama de acest lucru şi vor abandona acest drum greşit”, a spus preşedintele iranian, fără alte detalii. În opinia sa, acest acord pare menit mai degrabă să-i asigure lui Donald Trump un nou mandat la Casa Albă.

Tot sâmbătă, cotidianul iranian Kayhan, ce reflectă opiniile ramurii ultraconservatoare a sistemului politic iranian, a scris că Emiratele Arabe Unite au devenit o ”ţintă legitimă” în urma acordului de normalizare a relaţiilor cu Israelul, calificând la rândul său acest acord drept o ”mare trădare”.

În acest timp, la două zile de la anunţarea acordului între Israel şi EAU mai multe ţări arabe nu au avut încă nicio reacţie, remarcă agenţia EFE într-o analiză.

Citește și : Reuniunile cu peste 10 persoane la Paris, interzise dacă nu este garantată distanţarea socială

Toate privirile sunt îndreptate către Arabia Saudită, ţara cu cea mai mare greutate în Golf şi care a marcat politica de urmat pentru celelalte monarhii sunite, dar deocamdată Riad-ul nu s-a pronunţat. Pe reţelele de socializare saudite tendinţa este însă mai degrabă favorabilă acordului, distinsul scriitor saudit Turki al-Hamad lăudând pe Twitter ”pasul curajos” al EAU.

Reacţiile se lasă aşteptate şi dinspre Kuwait şi Qatar, cel din urmă fiind într-o dispută deschisă cu EAU şi statul din zonă care are cele mai bune raporturi cu Iranul. Nici guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad nu a comentat pe această temă, în contextul în care Siria este un aliat apropiat al Iranului, dar şi-a îmbunătăţit în acelaşi timp şi relaţiile cu EAU, după redeschiderea ambasadei acestei ţări la Damasc în anul 2018.