DISTRIBUIȚI

Biserica Ortodoxă Rusă şi guvernul Greciei au reacţionat la decizia Ankarei, adoptată vineri, de a deschide calea pentru transformarea bazilicii Sfânta Sofia din Istanbul în moschee, după ce un tribunal a stabilit că statutul de muzeu a fost atribuit ilegal edificiului de către fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Erdogan a postat un decret în acest sens pe contul său de Twitter la doar o oră după ce cea mai înaltă instanţă administrativă turcă a anulat decretul guvernamental din 1934 care a transformat clădirea în muzeu.


Citește și : Sora liderului de la Phenian se bagă tot mai mult în politica externă: Ce rost mai are un summit cu americanii?

Biserica Ortodoxă Rusă şi-a exprimat vineri regretul că „îngrijorarea” a „milioane de creştini” nu a fost înţeleasă de Turcia, care a deschis calea transformării fostei bazilici Sfânta Sofia din Istanbul în moschee.

„Constatăm că îngrijorarea a milioane de creştini nu a fost înţeleasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii ruse, Vladimir Legoida, citat de Interfax. „Pacea şi concilierea între religii sunt probleme extrem de fragile şi complexe şi care nu pot suporta decizii nechibzuite şi pur politice”, a adăugat el.

Autorităţile ruse şi Patriarhia Moscovei îşi exprimaseră deja luni profundele nelinişti cu privire la intenţiile turce faţă de bazilica Sfânta Sofia.

Patriarhul rus Kirill a denunţat astfel „orice tentativă de a umili sau de a impieta moştenirea spirituală milenară a Bisericii de la Constantinopol”, a cărei principală moştenitoare, împreună cu Grecia, se consideră Moscova. „O ameninţare la adresa Sfintei Sofia este o ameninţare faţă de întreaga civilizaţie creştină”, a adăugat el, invitând Ankara la „prudenţă”.

Kremlinul a afirmat, la rândul său, că Sfânta Sofia are o „valoare sacră” pentru ruşi, apreciind totodată că problema transformării sau nu a lăcaşului ţine de „afaceri interne ale Turciei”.

Guvernul grec a calificat vineri drept „provocare faţă de lumea civilizată” decizia justiţiei turce, care deschide calea transformării în moschee a fostei bazilici Sfânta Sofia din Istanbul, potrivit AFP.

„Decizia de astăzi, care a rezultat ca urmare a voinţei politice a preşedintelui Erdogan, este o provocare deschisă la adresa lumii civilizate, care recunoaşte valoarea unică şi natura ecumenică a monumentului”, a declarat vineri ministrul culturii elen, Lina Mendoni, într-un comunicat, citat de Reuters.

„Naţionalismul pe care îl dovedeşte preşedintele Erdogan trimite ţara sa cu şase secole în urmă”, subliniază în acelaşi document Lina Mendoni, potrivit AFP.

Consiliul de stat turc a acceptat vineri cererea mai multor asociaţii de a anula o decizie guvernamentală datând din 1934 care conferea bazilicii Sfânta Sofia statutul de muzeu.

Dar, potrivit ministrului grec al culturii, această decizie „confirmă că nu există absolut nicio independenţă a justiţiei” în Turcia.

Citește și : Columbia a pierdut 159.000 de hectare de pădure în 2019

Operă arhitectonică majoră, construită în secolul VI de bizantini, care îşi încoronau acolo împăraţii, Sfânta Sofia este un lăcaş inclus în patrimoniul mondial al UNESCO şi una din principalele atracţii turistice din Istanbul.

„Sfânta Sofia este un monument aparţinând întregii umanităţi, independent de orice credinţă religioasă”, a amintit ministrul grec al culturii.

Patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, a avertizat luna trecută că transformarea bazilicii Sfânta Sofia în moschee ar putea „întoarce milioane de creştini din lume împotriva islamului”, notează AFP.