DISTRIBUIȚI

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedintele francez Emmanuel Macron, a cărui ţară exercită preşedinţia semestrială a Consiliului UE, şi-au exprimat luni susţinerea pentru decizia Suediei de a solicita aderarea la NATO, relatează dpa, Reuters şi AFP, potrivit agerpres.  

Charles Michel „felicită” Suedia pentru decizia de a solicita aderarea la NATO împreună cu Finlanda, a postat el într-un mesaj pe Twitter.


Citește și : Putin: Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO nu este o problemă pentru Rusia

Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO va fi „în beneficiul securităţii şi apărării colective”, a adăugat preşedintele Consiliului European.

Potenţiala aderare la Alianţa Nord-Atlantică a statelor nordice va face contribuţia ţărilor UE la capacitatea de descurajare a NATO „tot mai inestimabilă”, a precizat Michel.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a anunţat într-un comunicat dat publicităţii de Palatul Elysee susţinerea „deplină” pentru decizia Suediei de a solicita aderarea la NATO.

„Preşedintele Republicii susţine deplin decizia suverană a Suediei de a adera rapid la NATO”, a subliniat preşedinţia franceză. Emmanuel Macron a salutat deja anunţul similar din 12 mai al Finlandei.

Premierul Magdalena Andersson a anunţat luni, oficial, că Suedia va solicita aderarea la NATO, evocând o nouă ”eră” pentru ţara scandinavă.

Citește și : Germania menţine OBLIGATIVITATEA măştii în aeroporturi şi aeronave

”Ne aşteptăm ca aceasta (aderarea) să nu ia mai mult de un an”, cu ratificarea necesară din partea celor 30 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice, a declarat lidera guvernului social-democrat suedez.