DISTRIBUIȚI

China a prezentat un protest Statelor Unite ale Americii în legătură cu vânzarea de echipamente militare americane către Taiwan, anunţată luni de Departamentul de Stat de la Washington, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Declaraţiile aparţin purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Geng Shuang, cu prilejul briefingului de presă zilnic.


Citeşte şi: Julian Assange a renunţat să mai ceară azil în Ecuador

Departamentul de Stat a aprobat vânzarea către Taiwan de piese separate şi de schimb pentru avioanele de vânătoare şi de transport F-16, C-130 şi F-5, pentru suma de 330 milioane de dolari, a comunicat luni diplomaţia americană, citată de AFP.

‘Vânzarea propusă va contribui la politica externă şi la securitatea naţională a Statelor Unite ajutând la ameliorarea capacităţilor de securitate şi de apărare ale destinatarului, care a fost întotdeauna şi rămâne o forţă importantă de stabilitate politică, de echilibru militar şi de progres economic în regiune’, subliniază comunicatul Departamentului de Stat.

Citeşte şi: Acuzat de agresiune sexuală, candidatul lui Trump la Curtea Supremă face destăinuiri la TV

Detaliile contractelor urmează să fie finalizate de Taiwan cu companiile americane implicate.

Pe lângă faptul că a fost anunţată în plin război comercial cu China, decizia Departamentului de Stat intervine la câteva zile după ce SUA au impus Chinei sancţiuni pentru cumpărarea de armament rusesc.

China consideră Taiwanul parte integrantă a teritoriului său, chiar dacă insula este condusă în mod independent din 1949 de un regim rival, notează AFP.