DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Iranul a anunţat luni că a emis un mandat internaţional de arestare pe numele preşedintelui american Donald Trump şi a altor 35 de persoane pentru asasinarea în ianuarie la Bagdad a generalului Qassem Soleimani, fiind notificat în acest sens Interpolul, transmite agenţia EFE, scrie agerpres.

Potrivit procurorului Teheranului, Al Alqasimehr, aceşti 36 de ”responsabili politico-militari ai SUA şi de asemenea ai altor ţări au fost implicaţi în asasinarea generalului Soleimani”, ei fiind acuzaţi în Iran pentru ”asasinat” şi ”act terorist”. ”A fost emis un mandat de arestare şi s-a solicitat poliţiei internaţionale să pună o alertă roşie”, a adăugat acesta, fără să precizeze cine sunt ceilalţi 35.


Citește și : Coronavirusul OBLIGĂ China să reimpună restricții! 400.000 de locuitori au fost puși în izolare

Este însă puţin probabil ca Interpol să accepte solicitarea Teheranului, dat fiind că regulile acestei organizaţii interzic ”desfăşurarea oricărei intervenţii sau activităţi de natură politică”.

Aceeaşi speranţă a fost exprimată de trimisul SUA pentru Iran, Brian Hook. ”Evaluarea noastră este că Interpol nu intervine şi nu emite alerte roşii bazate pe criterii de natură politică”, a spus acesta într-o declaraţie dată la Riad, în Arabia Saudită, potrivit Reuters.

”Aceasta este (o chestiune) de natură politică. Nu are nimic de-a face cu securitatea naţională, cu pacea internaţională ori promovarea stabilităţii (…) Este un truc propagandistic pe care nimeni nu-l ia în serios”, a completat oficialul american.

Citește și : MĂCEL într-o piață de animale din Afganistan (VIDEO)! Zeci de civili au murit pe loc

Generalul Qassem Soleimani a fost comandantul Forţei Al-Quds, fiind însărcinat cu operaţiunile desfăşurate de Gardienii Revoluţiei în afara Iranului şi superviza grupările susţinute de Iran în Siria şi Irak. Pe seama sa Washingtonul a pus moartea a sute de americani şi membri ai coaliţiei conduse de SUA în Irak şi el a fost ucis pe 3 ianuarie în urma unui raid executat de aviaţia americană cu o dronă asupra convoiului său pe aeroportul din Bagdad.