DISTRIBUIȚI
agora.md

Justiţia în Republica Moldova este independentă, a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari, solicitat să comenteze decizia Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) de la Chişinău privind invalidarea alegerilor, informează marţi Radio Chişinău, potrivit agerpres.

Potrivit lui Gămurari, reacţiile din jurul acestei decizii reprezintă doar „un aspect politic” şi partidele politice sunt cele care „se expun”. „În contextul în care hotărârea a fost adoptată, înţeleg care este nemulţumirea altor partide. Eu, în calitatea mea, nu-mi permit să comentez această decizie. Hotărârea Curţii de Apel a trezit anumite discuţii în societatea moldovenească. A fost (decizia) una sensibilă, dar nici atunci nu mi-am permis sa comentez. (…) Poziţia este criticată din punct de vedere politic. Pentru mine, opinia judecătorului este definitivă. Sunt anumite probleme, dar am încredere în justiţie. Sunt nişte acuzaţii deja tradiţionale. Nu este ceva nou. Eu rămân sigur ca justiţia în Republica Moldova este independentă şi toate acuzaţiile aduse trebuie probate”, a declarat reprezentantul PD.


Citeşte şi: Pe urmele lui Escobar. Cadavrele jurnaliştilor ecuadorieni asasinaţi au fost desoperite în Columbia

La 19 iunie, Judecătoria Chişinău a declarat nule alegerile locale de la Chişinău şi a invalidat mandatul primarului ales, Andrei Năstase, unul din liderii opoziţiei proeuropene din Republica Moldova. Principalul motiv a fost că Andrei Năstase a făcut agitaţie electorală chiar în ziua alegerilor prin reţele de socializare. Judecătoarea susţine că postarea sa de pe Facebook a fost urmărită de peste 250.000 de utilizatori, iar aceasta a fost în măsură să influenţeze rezultatul alegerilor.

Decizia judecătoriei de a declara nule alegerile din Chişinău a fost atacată la Curtea de Apel, care a menţinut hotărârea primei instanţe.

Luni seara, Curtea Supremă a lăsat în vigoare decizia Curţii de Apel, care a stabilit că Năstase, care a câştigat alegerile prin vot direct, a încălcat legea. Codul electoral spune că în cazul invalidării scrutinului, la conducerea Capitalei rămâne primarul interimar în funcţie, până la noile alegeri de anul viitor.

Citeşte şi: O furgonetă a intrat cu viteză în sediul De Telegraaf din Amsterdam – FOTO

Actualul primar interimar al Chişinăului, Ruslan Codreanu, a declarat luni pentru Radio Eruropa Liberă ca nu ştie dacă vrea să mai rămână în funcţie, iar fostul primar interimar, Silvia Radu, care a preluat postul după suspendarea lui Dorin Chirtoacă, a dat la rândul său asigurări, într-o postare pe Facebook, că nu va reveni în această funcţie. Înainte de aceasta, Silvia Radu a declarat că ar putea candida la alegerile locale de la anul, dacă situaţia din Chişinău nu se va ameliora.