DISTRIBUIȚI

Guvernul britanic este ”îngrijorat” de atacul asupra unui jurnalist BBC de către poliţia chineză în timpul protestelor anti-COVID-19 din China, a declarat luni ministrul pentru mediul de afaceri, Grant Shapps, relatează EFE, potrivit agerpres.

Potrivit televiziunii britanice, unul dintre jurnaliştii săi acreditaţi în China, cameramanul Ed Lawrence, care acoperea protestele de la Shanghai împotriva politicii draconice „zero COVID” a regimului, a fost arestat şi „bătut de poliţie”.


Citeşte şi: SUA şi Rusia dispun de modalităţi pentru a gestiona riscurile nucleare – Black News

Unele imagini postate pe reţelele de socializare au arătat cum jurnalistul este târât la pământ în cătuşe, în timp ce într-o altă înregistrare video a fost văzut spunând: „Sunaţi la consulatul (britanic) acum”.

”El a fost reţinut timp de câteva ore înainte de a fi eliberat. În timpul detenţiei sale, a fost bătut şi lovit de poliţie. Acest lucru s-a întâmplat în timp ce lucra ca jurnalist acreditat. Este foarte îngrijorător că unul dintre jurnaliştii noştri a fost atacat în acest mod în timpul exercitării atribuţiilor sale”, a comunicat BBC într-un comunicat de presă.

Radiodifuzorul a precizat că nu are nicio explicaţie oficială sau scuze din partea autorităţilor chineze pentru acest incident, dar că acestea au spus că l-au arestat pe jurnalist ”pentru binele său”, pentru că „ar fi putut lua COVID din mulţime”.

Grant Shapps a calificat violenţa denunţată de BBC drept „inacceptabilă” şi „preocupantă”. „Orice s-ar întâmpla, libertatea presei trebuie să fie inviolabilă”, a declarat ministrul la radioul privat LBC, conform AFP.

Sute de persoane au manifestat în weekend în China în mai multe oraşe mari, printre care Shanghai şi Beijing, protestând împotriva izolării şi restricţiilor impuse de autorităţi pentru a lupta împotriva epidemiei de coronavirus.

Citeşte şi: Kazahstanul vrea să naţionalizeze întreprinderile energetice aflate în dificultate

Lawrence s-a întors ulterior la locul protestelor, potrivit filmărilor postate pe contul său de Twitter.

Beijingul a susţinut luni că Lawrence nu s-a identificat ca jurnalist. „Din ceea ce am aflat de la autorităţile competente din Shanghai, el nu s-a identificat ca jurnalist şi nu şi-a prezentat în mod voluntar acreditările de presă”, a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, cerând presei străine „să respecte legile şi reglementările chineze (când se află) în China”.