DISTRIBUIȚI
PressTV

Ministrul Afacerilor Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, şi-a exprimat ”tristeţea” marţi dimineaţă după incendiul care a afectat catedrala Notre-Dame din Paris şi a transmis gândurile sale ”francezilor şi tuturor catolicilor”, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Sunt trist că Notre-Dame (…) a fost parţial distrusă după ce a rezistat timp de 800 de ani războaielor şi Revoluţiei franceze. Gândurile noastre sunt alături de francezi şi de toţi catolicii”, a scris Zarif pe contul său de Twitter.


Citește și: Emmanuel Macron promite reconstrucția catedralei Notre-Dame – VIDEO

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Islamice a numit catedrala pariziană un „monument emblematic dedicat rugăciunii unicului nostru Dumnezeu şi care ne-a adus pe toţi împreună prin capodopera literară a lui Victor Hugo”.

Romanele lui Victor Hugo, în primul rând „Mizerabilii” şi „Notre-Dame de Paris”, sunt foarte citite în Iran. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, nu îşi ascunde admiraţia pentru scriitorul francez precum şi pentru laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, Romain Rolland.

Citește și: Bernie Sanders, candidat pentru Casa Albă și critic virulent al bogaților americani, a devenit el însuși milionar

Revenirea unui ambasador francez la Teheran la sfârşitul lunii martie, după aproape şapte luni în care postul a fost vacant, a marcat o încălzire a relaţiilor dintre cele două ţări.

Relaţiile franco-iraniene sunt complicate de cererile Franţei adresate Iranului de a renunţa la programele sale de rachete balistice în timp ce Teheranul a denunţat vânzările de arme masive de către Paris către vecini şi rivali ai săi cum sunt Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite Unite.