DISTRIBUIȚI

China a criticat aspru joi raportul din ajun al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) cu privire la presupuse încălcări ale drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang, calificându-l drept „un instrument politic” folosit împotriva Beijingului, informează AFP, potrivit agerpres.

„Acest raport reprezintă o grămadă de dezinformări şi un instrument politic în serviciul strategiei SUA şi Occidentului, care vizează folosirea Xinjiang pentru a împiedica dezvoltarea Chinei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Wang Wenbin, într-o conferinţă de presă.


Citeşte şi: Priti Patel cere poliției ‘TREZITE’ să revină la elementele de bază ale meseriei – Black News

În pofida presiunilor Beijingului, Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului şi-a publicat miercuri seara raportul mult aşteptat asupra Xinjiang. Amestec de interviuri şi de informaţii directe sau din surse secundare, raportul evocă posibilitatea unor „crime împotriva umanităţii” în această regiune, însă nu reia termenul de „genocid” utilizat în special de SUA.

„Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a creat acest raport din bucăţi, bazându-se pe conspiraţia politică a unor forţe antichineze din străinătate”, a denunţat Wang Wenbin. „Aceasta demonstrează încă o dată că Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a devenit zbirul şi complicele SUA şi Occidentului pentru a pedepsi un mare număr de ţări în curs de dezvoltare”, a adăugat el.

Vezi şi: Zelenski, invitat surpriză în deschiderea festivalului de film de la Veneţia – VIDEO – Black News

Rapoarte occidentale acuză de mai mulţi ani China că a internat peste un milion de uiguri şi membri ai altor grupuri etnice musulmane în „lagăre de reeducare” şi chiar a impus „munca forţată” şi „sterilizările forţate”.

China denunţă rapoarte părtinitoare şi vorbeşte despre „centre de formare profesională” menite să dezvolte angajarea în câmpul muncii şi să eradicheze extremismul în regiunea Xinjiang, o lungă perioadă de timp lovită de atentate sângeroase atribuite unor separatişti şi islamişti uiguri.