DISTRIBUIȚI

China a afirmat joi că „deplânge” decizia Australiei de a permite prelungirea vizelor pentru miile de hongkonghezi care trăiesc în această ţară şi de a suspenda acordul de extrădare cu Hong Kongul, evocând o „ingerinţă flagrantă” în afacerile chineze, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

„China deplânge şi respinge ferm acuzaţiile şi măsurile lipsite de fundament anunţate de guvernul australian cu privire la Hong Kong”, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Canberra.


Citeşte şi: Autorităţile canadiene AU PIERDUT URMA a circa 35.000 de străini expulzabili

La rândul său, la Beijing, purtătorul de cuvânt al MAE chinez Zhao Lijian a îndemnat Canberra, în cadrul conferinţei de presă cotidiene, să-şi schimbe poziţia şi să nu mai intervină în afacerile interne ale Chinei, menţionând că Beijingul îşi rezervă dreptul de a adopta noi măsuri în urma deciziei anunţate de Australia.

Australia a anunţat joi că îşi suspendă acordul de extrădare cu Hong Kongul, ca răspuns la noua lege cu privire la securitatea naţională impusă de China în acest teritoriu. În acelaşi timp, Australia a hotărât prelungirea cu cinci ani a vizelor pentru circa 10.000 de hongkonghezi care trăiesc pe teritoriul ei, iar cetăţenii din Hong Kong aflaţi în Australia cu vize de student sau de muncă vor avea posibilitatea de a obţine drept de şedere permanentă, a precizat premierul australian Scott Morrison. 

Citeşte şi: Polonia şi Slovacia au parafat un acord de cooperare militară