DISTRIBUIȚI

Testul american cu rachetă convenţională de croazieră cu rază de acţiune medie va relansa cursa înarmării, şi-a exprimat marţi regretul guvernul chinez, atenţionând împotriva unei „escaladări a confruntărilor militare”, informează AFP, potrivit agerpres.

Testul SUA efectuat duminică în largul Californiei „va avea consecinţe negative grave pentru securitatea regională şi internaţională”, a avertizat în faţa presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Geng Shuang.


Citește și: Americanii cer Atenei să nu ajute petrolierul iranian din Mediterană

Tirul de rachetă, întreprins la mai puţin de trei săptămâni după expirarea Tratatului privind forţele nucleare cu rază intermediară (INF), denunţat de SUA, „demonstrează că adevăratul scop al retragerii americane era (…) de a avansa fără reţineri spre dezvoltarea de rachete şi de a lupta pentru (a deţine) superioritatea militară unilaterală”, a declarat Geng.

În termeni foarte similari celor folosiţi mai devreme marţi de Federaţia Rusă, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze a apreciat că gestul Washingtonului „va relansa cursa înarmării şi va duce la o escaladare a confruntărilor militare, ceea ce va avea consecinţe negative pentru securitatea regională şi internaţională”.

Citește și: Mai în glumă, mai în serios, Trump vorbește tot mai des de Groenlanda: ‘Promit să nu fac asta!’

Pentagonul a anunţat luni că armata americană a efectuat duminică un test cu rachetă convenţională de croazieră cu rază medie de acţiune, lansată de pe coasta sa vestică. Testele cu acest tip de rachetă ar fi fost interzise prin INF, din care SUA s-au retras pe 2 august, acuzând Rusia de încălcarea lui. Testul a fost efectuat de pe insula San Nicolas, duminică la ora locală 14:30, a precizat Pentagonul.