DISTRIBUIȚI
afp

În estul Republicii Democrate Congo a fost raportat primul caz de Ebola după mai bine de 50 de zile în care nu se mai raportase niciun caz, conform unui anunţ al guvernului de la Kinshasa, fapt care dinamitează speranţele că epidemia s-a încheiat, transmite Reuters, scrie agerpres.

Ţara din Africa Centrală urma să anunţe duminică sfârşitul epidemiei ce a ucis peste 2.200 de persoane începând cu luna august 2018, într-o regiune a ţării unde atacurile rebelilor au zădărnicit eforturile de a ţine răspândirea bolii sub control.


Citește și : Boris Johnson mulțumește personalului medical care l-a tratat de COVID-19

Ultimul caz înainte de cel raportat vineri data din 17 februarie.

Revenirile episodice, scurte, ale bolii sunt comune spre sfârşitul epidemiilor de Ebola, iar un singur nou caz nu înseamnă că virusul se va răspândi din nou, la scară mare, în populaţie, notează Reuters. Conform cercetătorilor, virusul care provoacă aşa-numita febră hemoragică poate rămâne în lichidul seminal al unei persoane timp de peste 550 de zile.

Ebola provoacă stări febrile, sângerări, vomă şi diaree şi se transmite de la un om la altul prin contact cu fluide corporale infectate.

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a confirmat noul caz vineri, pe Twitter şi a precizat că se aşteaptă la apariţia mai multor noi cazuri, iar OMS este pregătită să răspundă situaţiei.

Citește și : Capacitatea de la terapie intensivă din Istanbul, ocupată în proporţie de 80% de pacienţi cu COVID-19

„Din nefericire, acest lucru înseamnă că guvernul (din Congo) nu va putea să declare sfârşitul… epidemiei… aşa cum spera”, a mai precizat el, conform Reuters.