Invadarea Ucrainei de către Rusia a crescut ameninţarea utilizării armelor de distrugere în masă, inclusiv a muniţiilor chimice, a declarat luni directorul general al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), Fernando Arias, potrivit AFP, scrie agerpres.
OIAC continuă să urmărească atent situaţia din Ucraina, a afirmat Fernando Arias în reuniunea anuală a organizaţiei.
Citește și: Ucişi, răniţi sau dispăruţi, copiii din Ucraina sunt şi ei victime ale războiului
”Situaţia din Ucraina a crescut din nou ameninţarea reală ridicată de armele de distrugere în masă, inclusiv de armele chimice. Aceasta a exacerbat tensiunile existente până la un punct unde unitatea comunităţii internaţionale cu privire la provocările mondiale comune legate de securitatea şi pacea internaţionale nu poate fi prezumată”, a spus Arias.
El şi-a exprimat regretul că organismele internaţionale specializate în dezarmare, precum OIAC, laureată a premiului Nobel pentru Pace în 2013, ”au devenit locuri de confruntare şi dezacord”.
De la începutul agresiunii ruse în Ucraina la finalul lunii februarie, au fost făcute ameninţări şi acuzaţii referitoare la utilizarea armelor nucleare, chimice şi biologice, fără însă a fi furnizate dovezi că acestea au fost desfăşurate.
Citește și: Premierul Sunak se angajează să menţină ajutorul militar pentru Ucraina
Fernando Arias a ţinut să le reamintească Rusiei şi Ucrainei că fac parte dintre cele 193 de ţări care s-au angajat ”solemn şi voluntar ca niciodată, în nicio circumstanţă, să nu dezvolte, producă, achiziţioneze, stocheze, transfere sau utilizeze arme chimice”.