DISTRIBUIȚI
iraqinews.com

La 20 de ani de la începutul războiului în Irak, cu o coaliție condusă de SUA, situația din țară este dezastruoasă. Majoritatea tinerilor sunt șomeri, miliarde de venituri din prețurile record ale petrolului sunt exportate de elitele corupte, milițiile încă domină părți ale țării, iar formarea unui guvern stabil continuă să fie o sarcină grea. Milioane de tineri irakieni se luptă pentru a avea perspective de viitor. Am obținut opinia politologului Asiem el Difraoui, expert în Orientul Mijlociu: lucrează pentru Fundația Candid din Berlin, scrie EURONEWS, potrivit RADOR.

„În ultimii ani, tinerii irakieni au dat de înțeles că nu vor un regim împărțit în grupuri religioase. Nu vor un regim care să funcționeze numai pentru clientelism, corupție și politică; vor o nouă formă de politică!”, a spus Asiem el Difraoui.


Citește și : Premierul Japoniei a vizitat oraşul-martir Bucea din Ucraina

În speranța unui viitor mai bun, mulți tineri irakieni părăsesc țara – iar alții protestează –, ca în 2019. Cel puțin 600 de tineri au murit în acel moment în timpul acelei revolte, care nu a adus nicio schimbare.

Ceea ce a fost salutat inițial de mulți irakieni pe 20 martie 2003 – scăparea de dictatorul Saddam Hussein -, a lăsat Irakul în ruine 20 de ani mai târziu.

Citește și : BoJo recunoaşte că a indus în eroare Parlamentul britanic, dar precizează că a fost ‘cu bună credinţă’

Sute de mii de persoane și-au pierdut viața din cauza deceniilor de război civil și a ascensiunii așa-numitului Stat Islamic și a domniei sale de teroare. De asemenea, irakienii au experimentat o clasă politică mai loială Iranului sau Statelor Unite decât cetățenilor irakieni.

„Numai câțiva experți și-ar fi putut imagina în ce dezastru a aruncat Irakul invazia americană”, afirmă un tânăr irakian pentru „Euronews”.