DISTRIBUIȚI
afp

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a denunţat marţi ‘egocentrismul’ american în materie de dezarmare şi a cerut Statelor Unite ale Americii să relanseze ‘dialogul multilateral’, în special pentru a lansa negocieri privind pacea în spaţiu, potrivit AFP, transmite şi potrivit agerpres.

‘Este important să oprim degradarea arhitecturii de dezarmare’, a declarat şeful diplomaţiei ruse în faţa Conferinţei privind dezarmarea de la Geneva.


Citeşte şi: Franţa ajută cu 90 de milioane de euro viitoarea Academie a OMS

‘Lansăm un apel către SUA pentru a reveni la dialogul multilateral şi la respectarea tuturor acordurilor încheiate în cadrul Naţiunilor Unite’, a adăugat el, insistând asupra reînnoirii acordurilor care ‘ar asigura stabilitatea pe această planetă’.

Lavrov a deplâns ‘egocentrismul’ SUA, acuzându-le de retragerea din diferite acorduri în materie de dezarmare.

‘În ultimul timp în politica SUA s-a putut constata tendinţa de a impune comunităţii internaţionale propriile lor reguli în detrimentul dreptului internaţional’, a adăugat ministrul rus, criticând în special retragerea americană în 2018 din acordul nuclear iranian şi, în 2019, din Tratatul cu privire la Forţele Nucleare Intermediare (FNI), care a fost încheiat în ultima etapă a Războiului rece.

La ora actuală este în vigoare un singur acord nuclear bilateral între Moscova şi Washington: Tratatul New Start, care menţine arsenalul nuclear al celor două ţări mult sub nivelul din timpul Războiului rece, dar care expiră în 2021.

SUA şi Donald Trump ar putea să nu reînnoiască tratatul încheiat în 2010. ‘Preşedintele Rusiei a propus SUA un nou acord START fără condiţii prealabile şi aşteptăm în continuare răspuns’, a remarcat Lavrov.

Moscova doreşte între altele relansarea eforturilor de dezarmare în spaţiu. Rusia şi China vor în special elaborarea unui tratat care să împiedice desfăşurarea anumitor tipuri de material militar.

Lavrov a asigurat că Rusia ‘vede din ce în ce mai clar planurile Statelor Unite, ale Franţei şi, de asemenea, ale Alianţei Nord-Atlantice în materie de amplasare a armelor în spaţiu’, dar a dat asigurări că mai este timp pentru a ‘împiedica aceasta’.

Citeşte şi: Nouă combatanţi ai Damascului au fost ucişi în nord-vestul Siriei

‘Este important să revenim la acest acord propus de Rusia şi China pentru a nu plasa arme în spaţiu şi pentru a împiedica utilizarea forţei la acest nivel’, a insistat ministrul rus.

Lavrov a avut o intervenţie şi în Consiliul pentru drepturile omului al ONU, care de asemenea se desfăşoară în aceste zile la Geneva. În faţa acestui for el s-a referit la situaţia din Siria, respingând apelurile la încetarea focului în regiunea siriană Idlib, apreciind că aceasta ar fi o ‘capitulare în faţa teroriştilor’, potrivit AFP.

O astfel de încetare a focului ar echivala cu o ‘capitulare în faţa teroriştilor, ba chiar cu a-i răsplăti pentru activităţile lor’, a declarat Lavrov în faţa Consiliului pentru drepturile omului al ONU.