DISTRIBUIȚI

Negociatorii americani au cerut Chinei să reduca subventiile industriale ca o condiţie pentru a ajunge la un acord comercial după o puternică opoziţie a Beijingului, potrivit două surse din cadrul discuţiilor, relatează Reuters, potrivit mediafax.

Cele două mari economii ale lumii sunt de nouă luni într-un război comercial care a costat miliarde de dolari, a bulversat piețele financiare și lanțurile de aprovizionare.


Citește și: Un comando neozeelandez a fost trimis în Siria pentru recuperarea unei ostatice

Administrația Trump a aplicat taxe pe importurile de bunuri chinezeşti în valoare de 250 de miliarde de dolari pentru a crea presiune asupra Beijingului pentru a pune capăt unor politici – inclusiv subvențiilor industriale – despre care Washingtonul spune că afectează companiile americane care concurează cu firmele chineze. China a răspuns cu propriile sale tarife pentru mărfurile provenite din SUA.

Problema subvențiilor industriale este spinoasă, deoarece acestea sunt strâns legate de politica industrială a guvernului chinez. Beijingu acordă subvenții și scutiri de impozit firmelor de stat și sectoarelor considerate strategice pentru dezvoltare pe termen lung. Președintele chinez Xi Jinping a întărit rolul statului în anumite părți ale economiei.

În încercarea de a obține o înțelegere în următoarea lună, negociatorii americani s-au resemnat cu ideea că trebuie să reducă aceste subvenții, asigurând mai puțin decât şi-ar fi dorit și se concentrează în schimb pe alte domenii în care consideră că cererile sunt mai accesibile, au spus sursele.

Acestea includ finalizarea transferurilor de tehnologie forţate, îmbunătățirea protecției proprietății intelectuale și extinderea accesului la piețele din China, au spus sursele. China a dat deja semne că are în vedere aceste aspecte.

„Nu este vorba despre faptul că nu va fi spus niciun cuvânt despre asta, dar nu va fi foarte detaliat sau specific”, a spus o sursă familiarizată cu discuțiile cu privire la chestiunea subvențiilor.

Citește și: Social-democraţii finlandezi câștigă la limită alegerile parlamentare

„Dacă negociatorii americani definesc succesul în sensul schimbării modului în care funcționează economia Chinei, acest lucru nu se va întâmpla niciodată”, a spus altă sursă despre negocierile comerciale.

„O înțelegere care face ca Xi să pară slab nu este o afacere utilă pentru Xi. La orice acord vom ajunge, va fi mai bun decât cel pe care l-am avut și nu va fi suficient pentru unii oameni. Dar asta este politica”, a spus sursa.

China a promis la începutul acestui an să pună capăt subvențiilor care distorsionează piața pentru industriile naționale, dar nu a oferit detalii despre modul în care va atinge acel obiectiv, au declarat trei persoane familiarizate cu negocierile comerciale în februarie.