DISTRIBUIȚI

Premierul sloven Janez Jansa, criticat de Comisia Europeană pentru atacurile la adresa presei, l-a trimis pe eurodeputatul şi fostul premier liberal belgian Guy Verhofstadt la trecutul colonial al ţării sale, într-un schimb de replici pe Twitter, transmite agenţia de presă Belga, potrivit agerpres. 

Liderul sloven, aliat apropiat al premierului ungar Viktor Orban şi susţinător al fostului preşedinte american Donald Trump, a lansat duminică pe Twitter un nou atac la adresa presei, pe care o acuză că difuzează informaţii false.


Citeşte şi: Texasul RENUNŢĂ la mască şi îşi deschide complet magazinele şi restaurantele

Eurodeputatul belgian a reacţionat, denunţând ceea ce a numit un „asalt continuu contra libertăţii presei” şi cerând Comisiei Europene să ia măsuri înainte ca Slovenia să preia, la 1 iulie, preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

”Calmaţi-vă, @guyverhofstadt. Nu mai sunteţi liderul unei puteri coloniale. Şi nici Slovenia nu este Congo”, a ripostat şeful executivului sloven.

Citeşte şi: Stat Islamic revendică asasinarea celor trei tinere din Jalalabad

„Atunci încetaţi să trataţi (media) ca pe propria moşie. Drepturile, libertăţile şi valorile sunt înscrise în tratatele europene pe care ţara dumneavoastră le-a semnat şi pe care slovenii le susţin întrucât ele servesc interesele lor, nu pe ale dumneavoastră”, a răspuns Verhofstadt.

Uniunea Europeană a luat poziţie contra atitudinii manifestate de Janez Jansa faţă de presă. La jumătatea lunii februarie, Comisia Europeană a condamnat „afirmaţiile jignitoare” ale premierului Jansa la adresa jurnalistei Lili Bayer, de la publicaţia Politico, care într-un articol a sugerat că libertatea presei în Slovenia este sub presiune. ”Bineînţeles, nu acceptăm şi condamnăm afirmaţiile jignitoare la adresa jurnaliştilor, inclusiv în acest caz concret. Condamnăm orice atac asupra jurnaliştilor. Nu am face asta la Bruxelles şi ne aşteptăm ca nici alţii să nu utilizeze astfel de practici”, declara purtătorul de cuvânt al executivului UE, Eric Mamer.