DISTRIBUIȚI
(FILES) This file photo taken on May 16, 2012 shows former Bosnian Serb army chief Ratko Mladic siting at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in The Hague before the opening of his war crimes trial. Ratko Mladic, whose war crimes trial reaches a climax next week, is a former Serb army commander whose brutish leadership during Bosnia's 1990s conflict was blamed for the worst atrocities in Europe since World War II. The 74-year-old came to symbolise a barbaric plan to rid multi-ethnic Bosnia of Croats and Muslims, fuelled by the desire for a "Greater Serbia" that would establish an ethnically pure state. / AFP PHOTO / POOL / TOUSSAINT KLUITERS

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic, condamnat miercuri la închisoare pe viaţă pentru genocid în masacrul din 1995 de la Srebrenica, când au fost ucişi 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani, şi crime împotriva umanităţii, va face apel la sentinţa Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY), a anunţat fiul său Darko Mladic, care a calificat procesul drept o ‘propagandă de război’, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Această sentinţă este nedreaptă şi contrară faptelor, şi vom lupta în apel pentru a dovedi că acest proces este fals’, a declarat Darko Mladic în cadrul unei conferinţe de presă, la scurt timp după pronunţarea verdictului în care tatăl său a fost recunoscut vinovat pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii în conflictele din Balcani.


Citeşte şi: Ratko Mladic, ÎNCHISOARE pe VIAŢĂ pentru genocid. A fost evacuat din sala de judecată

În vârstă de 74 de ani, Ratko Mladic a fost găsit vinovat şi pentru crime de război, în special pentru rolul său în asediul asupra oraşului Sarajevo, în timpul războiului din 1992-1995 din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane strămutate.

El a fost achitat de acuzaţiile de genocid în alte zone.

Decizia privind genocidul de la Srebrenica a fost a treia împotriva unor ofiţeri bosniaci sârbi, alţi doi fiind condamnaţi pentru ajutor şi complicitate.

În contextul în care TPIY îşi va încheia activitatea în decembrie, la 24 de ani de când a fost creat de ONU, apelul lui Mladic la condamnare va fi gestionat de aşa-numitul Mecanism pentru Tribunalele Penale Internaţionale (MICT).

Citeşte şi: Primele păreri de la Belgrad după verdictul TPIY dat în procesul lui Ratko Mladic