DISTRIBUIȚI
The National

Rata natalităţii în SUA a scăzut puternic în 2020, ajungând la un nivel record pentru al şaselea an consecutiv, relatează www.livescience.com, potrivit agerpres

Anul trecut, au fost înregistrate 55,8 naşteri la 1.000 de femei din SUA cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani, ceea ce este cu 4% sub rata din 2019 şi cea mai mică rată înregistrată de când guvernul american a început să monitorizeze natalitatea în 1909, potrivit raportului de la Centrul Naţional pentru Statistici de Sănătate, care face parte din Centrele pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC).


Citește și : OMS vrea mai puţin sodiu în alimentaţie

În ansamblu, aproximativ 3,6 milioane de copii s-au născut în 2020, ceea ce reprezintă o scădere cu 4% faţă de numărul celor născuţi în 2019 şi cel mai mic număr de naşteri din SUA în ultimii 40 de ani, se arată în raport.

Numărul naşterilor din SUA a scăzut din 2014, rata natalităţii şi numărul naşterilor scăzând în medie cu 2% pe an. Aceasta înseamnă că scăderea cu 4% a ratei natalităţii şi a numărului de naşteri în 2020 a fost mai mare decât ceea ce s-a observat în mod obişnuit în ultimii ani.

Chiar dacă pandemia de COVID-19 a marcat anul 2020, probabil că nu a jucat un rol important în declinul naşterilor din acest an, spun experţii.

Citește și : Talibanii şi guvernul afgan acuză jurnaliştii de presupusă propagandă

”Este foarte puţin probabil ca pandemia să fi avut un efect uriaş în 2020” asupra naşterilor, a spus Karen Guzzo, director interimar al Center for Family & Demographic Research la Bowling Green State University din Ohio. Aceasta pentru că majoritatea sarcinilor durează nouă luni, aşa că mulţi copii născuţi în 2020 au fost concepuţi în 2019, a remarcat Guzzo. Şi pandemia nu a lovit în mare parte SUA decât în martie 2020, ceea ce înseamnă că cel mai devreme ar putea să se înregistreze un efect asupra naşterilor din decembrie 2020, a spus Karen Guzzo. Cu alte cuvinte, dacă pandemia ar avea un efect asupra numărului de naşteri, acesta nu ar apărea până în 2021.