DISTRIBUIȚI
National Review

Parlamentarii Californiei au hotărât sâmbătă prin vot să transforme cel mai populat stat american într-un ”stat sanctuar”, interzicând poliţiei să ceară informaţii despre statutul de imigrant al persoanelor arestate şi limitându-şi cooperarea cu agenţii în domeniul imigraţiei, relatează Reuters.

Aceasta este una dintre numeroasele hotărâri adoptate în ultima zi a legislaturii din acest an, prin care california se plaseaz ăîn opoziţie faţă de politicile antiimigraţie ale administraşiei Trump şi Congresului aflat sub controlul republicanilor.


Guvernatorul republican al statului Illinois Bruce rauner a semnat luna trecută o lege care împiedică ca oameni să fie arestaţi doar din cauza statului lor de imigranţi sau pentru că sunt vizaţi de un mandat în legătură cu imigraţia.

Pe de altă parte, un judecător federal a interzis vineri Departamentului Justiţiei să nu acorde granturi în domeniul siguranţei publice oraşelor sanctuare, ca măsură de retorsiune faţă de limitarea cooperării cu administraţia Trump împotriva imigraţiei ilegale.

Judecătorul districtual Harry Leinenweber a emis această ordonanţă în urma contestaţiei formulate de oraşul Chicago, al treilea cel mai important oraş american, însă magistratul a stabilit că ordonanţa sa se aplică la nivel naţional.

Chicago s-a adresat justiţiei în august, după ce secretarul Justiţiei Jeff Sessions a anunţat că va tăia granturile acordate de departament oraşelor, dacă acestea nu asigură autorităţilor în domeniul imigraţiei un acces nelimitat la închisorile locale şi nu anunţă cu 48 de ore în avans orice eliberare a unor persoane căutate în domeniul imigraţiei.