DISTRIBUIȚI

Forţele care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, cu sprijinul Statelor Unite, controlează în prezent oraşul Raqqa (nord-est), în proporţie de 90%, informează miercuri Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO, organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra), citat de AFP, potrivit agerpres.

„Datorită raidurior aeriene intense ale coaliţiei conduse de SUA, Statul Islamic s-a retras în ultimele 48 de ore din cel puţin cinci cartiere, Forţele Democratice Siriene (FDS) controlează 90% din acest oraş”, a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.


Citeşte şi: Budapesta avertizează Bucureştiul: ‘Ungaria va susţine interesele etnicilor maghiari’

Potrivit acestuia, „jihadiştii au pierdut toate cartierele din nordul Raqqa (…) şi sunt izolaţi în centrul oraşului”.

Directorul OSDO a subliniat totuşi că avansarea FDS în restul de 10% rămas din oraş sub controlul jihadiştilor ar putea fi dificilă din cauza numărului mare de mine amplasate în aceste cartiere de către combatanţii Statului Islamic.

Unităţile FDS – o alianţă arabo-kurdă sprijinită de Washington- au intrat în Raqqa la începutul lunii iunie şi sunt mai aproape ca oricând de cucerirea acestui oraş din nordul Siriei, care a fost „capitala” de facto a Statului Islamic în Siria, o ţară devastată de mai mult de şase ani de război.

Coaliţia internaţională oferă un sprijin aerian crucial FDS, care şi-a lansat marea ofensivă în noiembrie pentru a alunga Statul Islamic din acest oraş pe care l-a ocupat în 2014.