DISTRIBUIȚI
MSN.com

Biroul de inspecţie internă din Departamentul american al Justiţiei a indicat joi că va face public la 9 decembrie un raport mult-aşteptat privind „originile” anchetei FBI referitoare la presupusa interferenţă rusă în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Inspectorul general Michael Horowitz a precizat într-o scrisoare adresată joi preşedintelui comisiei judiciare din Senat, Lindsey Graham, că se aşteaptă ca biroul său să poată publica acest raport la 9 decembrie, „dacă nu intervin circumstanţe neprevăzute”.


Citește și : Netanyahu, pus sub acuzare pentru fapte de corupție

Susţinătorii preşedintelui american Donald Trump afirmă că raportul va ridica semne de întrebare în ce priveşte legitimitatea investigaţiilor lansate de poliţia federală a SUA pentru a stabili dacă au existat legături între candidatul republican din 2016 ori echipa sa de campanie şi Rusia.

Biroul inspectorului general a menţionat că raportul are în vedere între altele în ce măsură FBI a respectat legea când a apelat la Tribunalul american pentru monitorizarea informaţiilor externe, în 2016, pentru a obţine un mandat de supraveghere electronică a „unei anumite persoane din SUA”.

Carter Page, fost consilier de politică externă al campaniei lui Trump din 2016, a dat recent în judecată Departamentul Justiţiei, acuzându-l că i-a încălcat dreptul la viaţa privată prin faptul că nu i-a pus la dispoziţie raportul înainte de publicarea sa, notează Reuters.

Citește și : Trump dă asigurări că va publica o ‘declaraţie financiară’ înainte de alegerile prezidenţiale

O altă persoană audiată de reprezentanţii lui Horowitz în cursul verii în legătură cu raportul ce urmează să fie publicat în decembrie a fost Christopher Steele, fost ofiţer de informaţii britanic, care a întocmit la solicitarea fostei candidate democrate Hillary Clinton şi a avocaţilor Partidului Democrat un controversat „dosar” cu privire la presupusele conexiuni între Trump şi Rusia.