DISTRIBUIȚI
CNN.com

Cu cât Corea de Nord este vizată de mai mult sancţiuni internaţionale pentru programele balistic şi nuclear, cu atât mai mult Phenianul încearcă să le ocolească, arată un raport publicat de experţi ONU, relatează AFP.

Documentul vine cu o zi înainte ca membrii Consiliului de Securitate al ONU să se pronunţe asupra celei de a opta runde de sancţiuni vizând statul comunist.


Raportul confirmă oficial informaţii publicate în luna august de presă, citând surse diplomatice.

„Ţara continuă să ocolească embargoul impus în privinţa armelor, sancţiunile financiare şi sectoriale severe”impuse de ONU, “ceea ce arată că, cu cât este mai extins regimul de sancţiuni, cu atât sunt mai numeroase evitările”, afirmă experţii.

Perioada analizată se extinde din februarie până în august. În cursul acesteia, “Coreea d Nord a făcut progrese semnificative în materie de arme de distrugere în masă, în pofida regimului cel mai complet de sancţiuni ţintite din istoria ONU”, notează documentul.

După două teste nucleare, în 2016, Phenianul a efectuat 14 tiruri balistice în 2017, dintre care două de rachete intercontinentale, amintesc experţii, al căror raport a fost finalizat înainte de testul nuclear de la începutul lunii septembrie.