DISTRIBUIȚI
Youtube / syrian ministry of defense

Forţele aeriene siriene au utilizat clor într-un atac asupra oraşului Saraqeb din 2018, a anunţat luni Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) după finalizarea unei anchete, relatează AFP, potrivit agerpres.

O echipă de anchetatori ai OIAC „a ajuns la concluzia că unităţi ale Forţelor aeriene siriene au utilizat arme chimice pe 4 februarie 2018 la Saraqeb”, un oraş aflat la 50 km sud de Alep, a precizat organizaţia într-un comunicat.


Citeşte şi: 60 de ani de când Rusia şi Iuri Gagarin au cucerit spaţiul – Black News

Însărcinată să-i identifice pe autorii atacurilor chimice, echipa de anchetă a OIAC, cu sediul la Haga, a stabilit „că există motive rezonabile de a crede” că un elicopter al Forţelor armate siriene „a lovit estul Saraqeb cu cel puţin un cilindru”.

„Cilindrul s-a rupt şi a eliberat clor pe o mare suprafaţă, afectând 12 persoane”, precizează raportul.

Citeşte şi: Fiul lui Joe Biden, implicat într-un scandal sexual: Apare gol-puşcă în pat cu două femei şi înconjurat de droguri! – Black News

În pofida puternicelor obiecţii ale Siriei şi ale aliaţilor săi, printre care şi Moscova, o majoritate a statelor membre OIAC au autorizat în 2018 organizaţia să stabilească şi autorul unui atac chimic, nu numai să documenteze utilizarea unei astfel de arme.

Guvernul sirian neagă orice implicare în atacuri chimice, afirmând că a trecut toate stocurile sale de arme chimice sub supervizare internaţională în termenii unui acord încheiat în 2013.