DISTRIBUIȚI
France to launch COVID-19 vaccination campaign. Coronavirus vaccine vials, Covid 19 cells, map and flag of France on blue background. Fighting the epidemic. Research and creation of a vaccine.

Persoanele cu vârste sub 55 de ani care au fost deja vaccinate în Franţa cu o primă doză a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca vor primi un vaccin diferit în momentul administrării celei de-a doua doze, a anunţat vineri Înalta Autoritate pentru Sănătate (Haute Autorite de Sante – HAS), într-o perioadă în care Guvernul de la Paris încearcă să frâneze evoluţia celui de-al treilea val al pandemiei de coronavirus, informează AFP, potrivit agerpres.

HAS a oficializat vineri dimineaţă această nouă reglementare, considerată „complet logică” de ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran, pentru cele peste 500.000 de persoane vizate, din care el însuşi face parte, întrucât oficialul francez a primit prima doză a vaccinului AstraZeneca la începutul lunii februarie, în calitate de profesionist din domeniul sănătăţii.


Citeşte şi: Mike Pompeo S-A ANGAJAT la Fox News – Black News

În mod concret, o persoană sub 55 de ani vaccinată în Franţa cu serul AstraZeneca va primi la rapel un vaccin bazat pe tehnologia ARN mesager – fie cel produs de Pfizer-BioNTech, fie cel dezvoltat de Moderna -, au precizat reprezentanţii HAS.

„Dacă aţi primit deja o primă doză şi aveţi mai puţin de 55 de ani, vi se va propune un alt vaccin la 12 săptămâni după prima doză şi veţi primi o injecţie cu un vaccin care foloseşte tehnologia ARN mesager”, anunţase vineri dimineaţă ministrul Olivier Veran.

Autorităţile sanitare franceze încearcă astfel să rezolve o nouă problemă dificilă provocată de vaccinul dezvoltat de compania anglo-suedeză, al cărui parcurs haotic a fost asociat în special cu riscul de tromboze (cheaguri sangvine) atipice, pe care le-ar provoca într-un număr foarte mic de cazuri.

Pe 2 februarie, la scurt timp după autorizarea sa, acest vaccin a fost rezervat în Franţa doar pentru persoanele sub 65 de ani, din cauza absenţei datelor legate de eficacitatea lui în rândul persoanelor vârstnice. O lună mai târziu, utilizarea vaccinului AstraZeneca a fost extinsă şi pentru vârstnici.

Dar, la jumătatea lunii martie, vaccinul a fost suspendat pentru câteva zile după semnalarea în Europa a unor cazuri de tromboză. Între timp, Franţa a decis pe 19 martie să îl administreze doar persoanelor de peste 55 de ani, întrucât acele tromboze, foarte rare, au fost observate cu precădere la persoane tinere.

Alte ţări au fixat la rândul lor limite de vârstă, însă fără să aleagă acelaşi prag. De exemplu, vaccinul AstraZeneca este rezervat celor de peste 30 de ani în Marea Britanie, unde a fost utilizat pe scară largă şi unde campania de vaccinare este mult mai avansată, la persoane de peste 60 de ani în Germania şi la persoane de peste 65 de ani în Suedia.

După mai mult de trei luni de la debutul campaniei de vaccinare din Franţa, ministrul Sănătăţii din această ţară a ţinut să salute un record care a fost doborât joi, când peste 437.000 de doze au fost administrate într-o singură zi, iar Franţa a depăşit pragul de 10 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză.

Citeşte şi: Mai mulţi oameni au fost ÎMPUŞCAŢI într-un magazin din Texas – VIDEO – Black News

Ritmul campaniei de vaccinare reprezintă o miză crucială într-o perioadă în care Franţa se confruntă cu cel de-al treilea val al pandemiei, deosebit de violent, marcat de un aflux puternic de bolnavi internaţi în secţiile de reanimare şi de un număr al deceselor care a reînceput să crească săptămâna trecută (2.032 faţă de 1.842 în săptămâna precedentă), potrivit celui mai recent buletin epidemiologic săptămânal publicat de Sante Publique France.

„Eforturile francezilor vor fi răsplătite”, a declarat ministrul Sănătăţii, care preferă să vorbească cu prudenţă despre „mai degrabă o tendinţă de stabilizare decât una de scădere”.

„Însă nu am atins deocamdată vârful sanitar din spitale, este un proces cât se poate de normal, pentru că, din nefericire, vârful sanitar vine după vârful epidemic”, a adăugat ministrul Olivier Veran.