DISTRIBUIȚI
Sputnik

Ramzan Kadîrov, conducătorul Republicii Cecenia din Federaţia Rusă, a acuzat joi serviciile secrete străine de implicare în asasinarea recentă a unor dizidenţi ceceni refugiaţi în Europa, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Bloggeri care activeză în numele pseudo-patriotismului au fost sau vor fi victime ale serviciilor secrete care acţionează împotriva Rusiei şi în special împotriva mea”, a susţinut Kadîrov într-un mesaj pe Telegram. El a menţionat doi bloggeri ceceni, Mamihan Umarov şi Imran Aliev, cunoscuţi sub pseudonimele Anzor din Viena şi Mansur Starîi (Bătrânul Mansur), asasinaţi anul acesta în Austria şi Franţa.


Citeşte şi: Autorităţile canadiene AU PIERDUT URMA a circa 35.000 de străini expulzabili

Umarov, în vârstă de 43 de ani, un critic al regimului de la Groznîi, care ceruse azil politic, a fost găsit mort sâmbătă, lângă Viena, având pe corp urme de gloanţe. În 2017, el fusese martor într-un proces de omor din Ucraina. Poliţia austriacă a arestat după moartea sa doi suspecţi originari din Cecenia. Cotidianul independent rus Novaia Gazeta a scris despre Umarov că este un „duşman personal” al lui Kadîrov.

Aliev, în vârstă de 44 de ani, a fost găsit în ianuarie ucis cu lovituri de cuţit într-o cameră de hotel din Lille, în nordul Franţei.

În februarie, un alt blogger cecen, Tumso Abdurahmanov, a fost atacat în Suedia. În 2009, dizidentul Umar Israilov a fost ucis pe o stradă din Viena.

Citeşte şi: Polonia şi Slovacia au parafat un acord de cooperare militară

„Nu deveniţi marionete, aveţi grijă de familiile voastre. Dacă nu, vă aşteaptă aceeaşi soartă, dar cei acuzaţi vor fi Kadîrov şi echipa lui”, a spus liderul cecen.

Declaraţiile au avut loc în contextul îngrijorării tot mai mari privind securitatea dizidenţilor ceceni din exil. Marţi, în apropierea ambasadei ruse din capitala Austriei au manifestat circa 100 de membri ai comunităţii cecene, care au condamnat „crima politică” în care susţin că sunt implicate autorităţi de la Moscova. Ei purtau un banner cu textul „Cine urmează?” şi au cerut să li se asigure securitatea tuturor refugiaţilor politici ceceni.