DISTRIBUIȚI
dpa

Premierul sloven Miro Cerar şi-a prezentat joi demisia oficială în faţa preşedintelui Borut Pahor, care a decis să nu desemneze un succesor, declarând că se aşteaptă la alegeri anticipate, transmite dpa, potrivit agerpres.

Borut Pahor a ‘estimat că demisia prim-ministrului va conduce la alegeri anticipate, care sunt aşteptate în a doua jumătate a lunii mai’, a menţionat într-o declaraţie cabinetul preşedintelui Sloveniei după întâlnire cu Cerar.


Citeşte şi: Budapesta cere autorităţilor române SĂ ANULEZE amenzile date primarilor din Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc

Parlamentul sloven are posibilitatea de a numi un candidat pentru postul de prim-ministru, dar întrucât alegerile legislative la termen erau prevăzute pentru luna iunie, demisia lui Miro Cerar ar urma să mute scrutinul cu câteva săptămâni mai devreme.

Miro Cerar şi-a anunţat miercuri seara demisia din funcţia de premier după invalidarea unui referendum guvernamental de aprobare a unui proiect major de infrastructură. Prin acest referendum organizat în septembrie 2017, alegătorii sloveni au aprobat construcţia unei noi căi ferate pentru a deservi singurul mare port comercial sloven, de o importanţă strategică pentru ţară.

Este vorba de un proiect de referinţă al coaliţiei lui Miro Cerar, estimat la peste 1 miliard de euro.

Citeşte şi: Trei ani de negocieri secrete între UE şi Coreea de Nord

Curtea Constituţională a reproşat guvernului de la Ljubljana că nu şi-a îndeplinit obligaţia sa de neutralitate prin finanţarea campaniei cu fonduri publice.

Aflat la putere din 2014, Miro Cerar, un jurist de 54 de ani, a făcut senzaţie câştigând alegerile parlamentare în fruntea unui partid cu totul nou, la câteva luni după ce a intrat în politică.