DISTRIBUIȚI

Prim-ministrul demisionar al Scoţiei, Nicola Sturgeon, şi-a luat joi rămas bun într-un mod emoţionant de la parlamentul local din Edinburgh, îndemnând persoana ce îi va succeda să nu-i fie teamă de „marile provocări” care se arată, informează AFP, potrivit agerpres

„Săptămâna viitoare, vom şti portretul cui va apărea alături de al al meu pe casa scării din Bute House”, reşedinţa oficială a guvernului scoţian, a declarat lidera secesionistă în vârstă de 52 de ani.


Citește și : CUTREMUR puternic în Turcia

Militantă înveterată pentru independenţa Scoţiei, Nicola Sturgeon şi-a anunţat demisia pe 15 februarie, spre surprinderea generală, explicând că ea nu mai dispune de energia necesară după opt ani cât s-a aflat la putere.

După un scrutin intern organizat de partidul secesionist Scottish National Party (SNP), numele celei sau celui care îi va succede va fi anunţat lunea viitoare.

Trei candidaţi sunt în cursă: ministrul local al finanţelor, Kate Forbes, ale cărei afirmaţii conservatoare au creat polemică în partidul său de stânga, ministrul local al sănătăţii, Humza Yousaf, primul musulman membru al guvernului scoţian, şi Ash Regan, o fostă ministru ce a demisionat anul trecut.

„Va fi fie a doua femeie prim-ministru, fie un premier provenit dintr-o minoritate etnică”, a continuat Nicola Sturgeon, îndemnând pe cea sau cel ce îi va succeda „să nu uite niciodată că totul în acest post constituie o oportunitate pentru a face un lucru mai bun pentru cineva undeva în Scoţia”.

Citește și : Antony Blinken pledează pentru revenirea Statelor Unite în cadrul UNESCO

 

„Nu daţi înapoi în faţa marilor provocări”, a declarat ea, „nu veţi face niciodată totul cum trebuie, însă este întotdeauna mai bine să încerci să ţinteşti mai sus şi să eşuezi, decât să nu încerci deloc”.

„Cuvintele nu vor transmite niciodată destul gratitudinea şi respectul din inima mea pentru posibilitatea pe care am avut-o de a servi ca prim-ministru”, a conchis ea, declarând cu voce tremurândă: „acesta a fost cu adevărat privilegiul vieţii mele”.