DISTRIBUIȚI

Grupul rus Lukoil ar putea vinde până la finalul anului rafinăria sa ISAB din Sicilia, a afirmat, luni, directorul general Eugene Maniakhine, într-un interviu acordat publicaţiei Il Sole 24 Ore, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Rafinăria ISAB, la care lucrează aproximativ 1.000 de angajaţi, este deţinută de firma elveţiană de trading Litasco SA, care vinde 89% din producţie. La rândul său, Litasco este controlată de grupul Lukoil.


Citeşte şi: Cotaţia barilului de ţiţei Brent creşte după plafonarea preţului la ţiţeiul rusesc – Black News

Rafinăria din Sicilia, una dintre cele mai sărace regiuni italiene, este responsabilă pentru 20% din capacitatea de rafinare a ţării, iar activitatea sa va fi afectată după ce luni, 5 decembrie, a intrat în vigoare embargoul asupra petrolului rusesc transportat pe mare.

Guvernul italian nu ar trebui să meargă mai departe cu planurile de a pune rafinăria sub administrarea provizorie a statului, a declarat Maniakhine. Întrebat de jurnalişti în legătură cu interesul din partea platformei americane de investiţii Crossbridge Energy Partners, acesta a răspuns: „Negociem vânzarea”.

„Există ideea să vindem. Credem că tranzacţia poate fi realizată în scurt timp … probabil până la finalul anului”, a adăugat şeful ISAB.

Maniakhine a indicat că ISAB are suficiente rezerve şi contracte pentru petrol din afara Rusiei pentru a continua să opereze „câteva luni” şi nu este nevoie ca Italia să preia rafinăria. O astfel de decizie „nu este nici corectă, nici utilă” şi „ar putea contribui la închiderea unităţii şi ar crea obstacole pentru vânzarea către un nou proprietar”, a explicat şeful ISAB.

Citeşte şi: Politicieni germani din coaliţia de guvernare resping afirmaţiile preşedintelui Macron despre arhitectura de securitate europeană – Black News

Lukoil nu este afectat de sancţiuni, dar furnizorii şi creditorii ISAB nu vor să aibă relaţii comerciale cu o entitate rusească, în urma conflictului din Ucraina.

Ministrul italian al Industriei, Adolfo Urso, a anunţat sâmbătă că a primit asigurări din partea autorităţilor americane că băncile care vor finanţa operaţiunile punte la rafinăria ISAB nu vor fi vizate de sancţiunile americane.