DISTRIBUIȚI
NPSGlobal

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a declarat marţi că diplomatul argentinian Rafael Grossi pare un candidat ideal pentru a conduce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (IAEA), transmite DPA, potrivit agerpres.

Rafael Grossi, ambasadorul Argentinei în Austria şi totodată un expert în domeniul diplomaţiei nucleare, este unul din cei patru candidaţi pentru postul de director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.


Citește și : Treisprezece persoane, ucise de fulger în Sudanul de Sud

Grossi se bucură de respectul mai multor ţări din America Latină şi până în China şi „are un sprijin substanţial din partea SUA”, a declarat marţi Rick Perry la Viena, unde a participat la reuniunea anuală a ţărilor membre IAEA. „După părerea mea este un candidat perfect”, a spus Perry, fără a confirma că administraţia de la Washington îl susţine în mod oficial pe argentinianul Rafael Grossi.

Ceilalţi trei candidaţi pentru postul de director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică sunt diplomatul român Cornel Feruţă, Marta Ziakova, care în prezent este preşedintele Autorităţii de reglementare în domeniul energiei nucleare din Slovacia, şi Lassina Zerbo din Burkina Faso.

În vârstă de 43 de ani, Cornel Feruţă este în prezent director general interimar al IAEA, organism în cadrul căruia românul a ocupat mai multe funcţii în ultimii 10 ani.

Consiliul guvernatorilor IAEA intenţionează să aleagă un succesor al lui Yukiya Amano în cursul lunii octombrie, pentru ca noul director general să îşi preia atribuţiile în luna ianuarie 2020.

Citește și : Accident rutier grav în Italia. Zeci de răniţi după ce un autobuz a ieşit de pe carosabil

AIEA regrupează 171 de state şi joacă un rol central în lupta împotriva proliferării nucleare, verificând dacă statele membre ale Tratatului de Neproliferare Nucleară îşi respectă angajamentele asumate.