DISTRIBUIȚI
AP

Pentagonul a dezminţit joi că racheta balistică testată miercuri de Coreea de Nord ar fi fost lansată de pe un submarin, aşa cum afirmă Phenianul, evocând mai degrabă o platformă marină, informează France Presse, potrivit agerpres.

„Este vorba de o rachetă balistică cu rază scurtă sau medie de acţiune”, a declarat colonelul Pat Ryder, purtător de cuvânt al Statului Major american, în cursul unei întâlniri cu presa.


Citește și : PE respinge ‘în forma sa actuală’ planul propus de Johnson pentru un acord privind Brexitul

„Noi nu avem niciun indiciu că acest tir ar fi fost efectuat de pe un submarin. A fost mai degrabă o platformă marină”, a adăugat el.

Ministrul american al apărării, Mark Esper, a discutat joi telefonic cu omologul său japonez Taro Kono despre acest nou tir cu rachetă nord-coreeană, a precizat un purtător de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, în cursul aceleiaşi întâlniri cu presa.

„Ei au căzut de acord că testele Coreei de Nord sunt inutil provocatoare, că ele nu pregătesc terenul diplomaţiei şi că Coreea Nord ar trebui să înceteze să le efectueze”, a mai spus el.

Coreea de Nord a afirmat joi că ar fi lansat în ajun o rachetă balistică de pe un submarin, „într-o nouă etapă” a programelor sale de înarmare, în timp ce ea trebuie să-şi reia convorbirile cu Washingtonul despre programul nuclear.

„Noul tip de rachetă balistică a fost tras în sens vertical” miercuri în apele din largul Golfului Wonsan, a indicat agenţia oficială nord-coreeană KCNA, identificând proiectilul drept un Pukguksong-3.

Fotografii publicate de ziarul oficial Rodong Sinmun arată o rachetă în negru şi alb care ţâşneşte din apă şi pare propulsată spre cer.

Citește și : Franţa, Marea Britanie şi Germania cer o reuniune a ONU după noul test cu rachetă nord-coreean

Dar clişeele lasă de asemenea să apară un mic remorcher în apropiere de rachetă, ceea ce pare să indică că testul a fost efectuat mai degrabă de pe o barjă semisubmersibilă decât de pe un submarin real.

Potrivit unui responsabil al Pentagonului, care a preferat anonimatul, Phenianul nu dispune de submarine capabile să lanseze acest tip de rachetă.